TALLİNN

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) varlık gösterdiği her ülke için tehlike oluşturduğunu ancak bazı ülkelerde önlem alınması için geç kalındığını söyledi.

Çavuşoğlu, Estonya ziyareti kapsamında Estonya Dış Politika Enstitüsü ev sahipliğinde Türk dış politikasına ilişkin konferans verdi.

Suriye, Irak, Yemen ve Mısır'daki gelişmelere değinen Çavuşoğlu, Rusya'nın faaliyetleri ve Kırım sorununa dikkat çekti.

Konuşmasının ardından soruları cevaplandıran Çavuşoğlu, FETÖ’den bahseden bir kişinin "hizmet hareketi" ifadesini kullanması üzerine şunları söyledi:

"Ben onları 'hizmet' olarak değil, terörist olarak görüyorum. Türkiye'de darbe girişiminde bulundular. 242 sivili öldürdüler. 2 bin 194 kişiyi yaraladılar. Birçoğu organlarını kaybetti. Neden? Çünkü tanklarla insanların üzerinden geçtiler. İnsanları, TBMM'yi, Cumhurbaşkanlığını bombaladılar. Köprülerde insanları bombaladılar. Helikopterler, tanklar, her türlü silahı kullanarak insanları öldürdüler. Yani bunlar terörist. Amaçları Türkiye'deki demokratik kurumları yıkmaktı. Amaçları bu hasta ruhlu kişileri Türkiye getirerek, “kainat İmamı" olarak, Türkiye’yi, hatta sadece dünyayı değil, tüm kainatı Türkiye'den yönetmekti. Yıldızlar ve Ay'ı bile.”

'Hepsinin amacı aynı'

FETÖ'nün çok tehlikeli bir örgüt olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Tüm dünyada üyeleri var. Hepsinin amacı aynı. Çünkü yapıya göre o, 'kainat imamı'. Bu yüzden de bu terör örgütü sadece Türkiye'ye değil, tüm varlık gösterdikleri bu ülkelere karşı bir tehdit oluşturuyor. Bazı ülkelerde önlem almak için hali hazırda çok geç kalındı. Çünkü tüm devlet yapılarını ele geçirdiler. Devlete sızdılar. Türkiye'de de aynen böyle yaptılar. Askeriyeye, polis teşkilatlarına, yargıya ve benim bakanlığıma sızdılar.” dedi.

"Önlem almamız lazım"

Bakan Çavuşoğlu, bazı gazetelercilerin gözaltına alınmasına ilişkin bir soru üzerine ise şöyle konuştu:

"Öncelikle önlem almamız lazım ki, Türk halkı benzer bir durumla karşı karşıya kalmasın. Türk halkını nasıl öldürdüklerini açıkladım. Onlar bizim askerlerimizdi, generallerimizdi. Maaşları halkın vergileriyle ödeniyordu, kullandıkları silahlar vergilerle alındı. Bunların devlet yapısı içerisinde kalmadığından emin olmamız lazım. Aksi halde herşeyi yapabilirler. Benzer durumlarla karşı karşıya kalabiliriz. Çünkü onların bağlılıkları devlete değil Pensilvanya'da yaşayan hasta adama. Bu yüzden önlem almamız gerekiyor.

Bu gazetecilerin hapse atılmasında FETÖ ile bağlantılı medya kurumlarında çalışanların sahte delillere dayanan haberlerle yardım ettiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Yani gazeteci olmak size suç işleme dokunulmazlığı sağlıyor mu? Sırf basın kartınız var diye suç işleyebilir misiniz? Diğerlerine karşı sahte deliller üretebilir misiniz? Onları hapse atabilmek için. Gazeteci olarak ülkenizde darbe girişiminde bulunabilir misiniz? Bu yapıya bağlı gazetecilerin nasıl bağımsız olduğunu söyleyebilirsiniz? Bizim bağımsız medya organlarımız var.” dedi.

Muhabir: Hasan Esen

Kaynak: AA