ANKARA - Kemal Karadağ

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖRobert Amsterdam, örgütün ABD'deki faaliyetlerine ilişkin, "Gülen siyasi yetkililere önemli miktarlarda bağış yapmış durumda. Neredeyse lobicilik faaliyetlerine her ay yarım milyonla 1 milyon dolar arası para harcandığını söyleyebiliriz. Bu parayı Türkiye'ye, Türkiye için çalışan herhangi birine saldırmak, kendi faaliyetlerini korumak ve teşvik etmek için harcıyor." dedi.

Amsterdam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, FETÖ'ye yönelik çalışmaların ve araştırmaların sürdüğünü belirtti.

Örgütün ABD'deki yapılanmasıyla ilgili "Aldatma İmparatorluğu: Gülen Sözleşmeli Okul Ağı Üzerine Bir Araştırma" isimli kitabının yayımlandığını hatırlatan Amsterdam, kitabın gerçeklere dayandığını belirtti.

Amsterdam, FETÖ'nün ABD'de 29 eyalette 300 milyon dolarlık bir hırsızlık gerçekleştirdiğini söyledi.

Örgüt tarafından ABD kanunlarının ihlal edildiğine işaret eden Amsterdam, kitabın FETÖ'nün sözleşmeli okullarının gizli hücre işlevi gördüğünü ortaya çıkardığını vurguladı.

Amsterdam, 29 eyalette çeşitli temsilcilere gönderilen kitabın FETÖ'nün faaliyetlerini anlattığını ifade ederek kitabın Türkçesinin birkaç ay içerisinde Türkiye'de piyasaya çıkacağını anlattı.

ABD'de FETÖ'nün 200 okulunun bulunduğunu aktaran Amsterdam, bu okulların yönetimlerinin büyük çoğunluğunun Türk vatandaşlarından oluştuğunu bildirdi.

- "Aşırı fiyatlandırmada neredeyse bilim geliştirmişler"

Amsterdam, FETÖ'nün ABD'de yönetim ve gayrimenkul şirketlerine de sahip olduğunu dile getirerek şöyle devam etti:

"Sistem şöyle çalışıyor, kamuya ait olan para alınıyor ve FETÖ'nün ceplerine dolduruluyor. Gayrimenkul üzerinde olması gerekenden daha fazla bir ücret belirliyorlar, daha fazla para alıyorlar. Eğitim, inşaat için de aynı şeyi gerçekleştiriyorlar. Fetullah Gülen organizasyonunun aşırı fiyatlandırma konusunda neredeyse bir bilim geliştirdiğini söyleyebiliriz. İnsanlardan parayı bu şekilde çalıyorlar."

Kitapla FETÖ'nün meşru bir örgüt olmadığını gösterdiklerine işaret eden Amsterdam, örgütün federal, yerel ve eyalet seviyesinde Amerikan siyasetini etkilemeye çalıştığını, bunun için faaliyetler yaptığını vurguladı. Robert Amsterdam, kitabın bu konuları açıkça ortaya çıkardığını söyledi.

"Siyahi İnsanların Geliştirilmesi İçin Ulusal Birlik Örgütü"nün California kolunun, FETÖ'ye ait okulların eyalet ve federal seviyedeki yetkililer tarafından soruşturulmasının teşvik edilmesi yönünde karar aldığını belirten Amsterdam, ilk defa Amerikalı öğrencilerinden ve velilerinden oluşan bir örgütün, yetkilileri FETÖ'yü soruşturmaya davet etmesinin önemli olduğuna dikkati çekti.

FETÖ elebaşı Gülen'in bir kalkanla korunduğu, bununla ilgili de çok büyük bir çaba sarf edildiğinin görüldüğünü dile getiren Amsterdam, şunları söyledi:
"Amacımız yalnızca ABD'de değil Avrupa'da da Afrika'da da bu örgütün bir haritasını çıkarmak. Bu konuda yazacağımız ikinci kitap için çalışmaya devam ediyoruz. Birkaç ay içerisinde çıkacak, 'etki ağı' başlığını taşıyacak kitapta Gülen'in ABD'deki siyasi faaliyetlerine odaklanıyoruz."

Amsterdam, ikinci kitabın örgütün gerçekleştirdiği seyahatleri, örgüte yapılan bağışları ilk defa ortaya çıkaracağını, bunlarla da Gülen'in siyasi faaliyetlerine ışık tutacağını belirtti.

ABD'de bilgilendirme çalışması yaptıklarını aktaran Amsterdam, New York başta olmak üzere bazı eyaletlerdeki yerel gazetecilerin de örgüte yönelik araştırmalar yaptığını anlattı.

"Türkiye'ye karşı para harcıyor"

Amsterdam, ABD hükümeti içerisinde Gülen'i korumaya çalışanların olduğunu düşündüğünü ifade etti.

ABD'deki herkesin "Gülen" ismini duymaya başladığını ve örgütün yavaş yavaş açığa çıktığını vurgulayan Amsterdam, FETÖ'nün ABD'de yürüttüğü faaliyetlere ilişkin şunları söyledi:

"Gülen siyasi yetkililere önemli miktarlarda bağış yapmış durumda. Neredeyse lobicilik faaliyetlerine her ay yarım milyonla 1 milyon dolar arası para harcandığını söyleyebiliriz. Bu parayı Türkiye'ye, Türkiye için çalışan herhangi birine saldırmak, kendi faaliyetlerini korumak ve teşvik etmek için harcıyor. Geçmişte aslında mafya da siyasileri ele geçirmeye, kazanmaya çalışmıştı ama hiçbiri Gülen kadar başarılı olamadı. Çünkü Gülen'in daha ziyade dini bir figür görünüşü söz konusu. Yakın zaman öncesine kadar pek çok insan bunu hiç sorgulamaya bile girişmemişti."

"Sınav sonuçlarında sahtecilik yapıyorlar"

Örgütün ABD'de faaliyet gösteren okullarında sınav sonuçlarında sahtecilik yaptığını anlatan Amsterdam, söz konusu okullarda iyi bir eğitim verilmediğini kaydetti. Robert Amsterdam, öğretmenlerin sınav sonuçları üzerinde oynamalar gerçekleştirdiğini bildirdi. Amsterdam, şöyle konuştu:

"FETÖ elebaşı Gülen'in ne kadar para harcayabileceğini hafife almayın. Hillary Clinton seçimleri kazanmış olsaydı işimiz on kat daha zor olacaktı. Trump'ın zaferi ABD'de bizim için siyasi bir alan açtı diyebiliriz. Trump'ın zaferinin ardından Gülen'in ayakkabılarını temizleyen, arabalarını yıkayan, onunla ilgilenen herkesin takip edilmesi süreci başladı."

Çalışmalarının ABD ile sınırlı olmadığını bildiren Amsterdam, Afrika ve Avrupa'da da örgüte yönelik araştırmaların sürdüğünü söyledi. Amsterdam, FETÖ'nün Afrika'da da ABD'dekine benzer bir yaklaşım içerisinde olduğunu ifade etti.

FETÖ'nün dağılmasının sağlanamaması halinde gelecek nesillerin de risk altında olabileceğini vurgulayan Amsterdam, örgüt üzerine odaklanılması gerekildiğini dile getirdi. Yaptığı çalışmalardan dolayı örgütün rahatsız olduğuna işaret eden Amsterdam, tehditlerin kendilerini yıldırmadığını belirtti.

ABD'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a adil davranılmadığına, başarılarının yeterince anlaşılmadığına dikkati çeken Amsterdam, Türkiye'nin yaşadığı güçlükler ABD halkı tarafından iyi görüldüğü takdirde Erdoğan'ın başarılarının ve Türk halkının tavrının takdir edileceğini bildirdi.

Amsterdam, Türk hükümetinin, yaptığı çalışmaları yayınlanmadan önce görme talebinde bulunmadığını, bunu söylediğinde bazı insanların şaşırdığını kaydetti.

Kaynak: AA