İSTANBUL

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki (İTÜ) akademik yapılanmasına ilişkin 17'si tutuklu, 3'ü firari 35 sanığın ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılandığı davada, tutuklu akademisyenler Hatice Dinçer, Yaşar Hanifi Gedik ve Hülya Yeltepe ile güvenlik görevlisi Ahmet Tekin'in farklı gerekçelerle tahliyesine karar verdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dördüncü duruşmaya, tutuklu akademisyenler Fatih Özbay, Hatice Dinçer, Yaşar Hanifi Gedik, Bayram Türk, Cafer Uyanık, Esra Şerife Pampal, Hafize Tokgöz, Hülya Yeltepe, İbrahim Kılıç, Murat Özkan, Sultan Sönmez ve Volkan Çakır ile bilgisayar işletmeni Mehmet Şahin, üniversite güvenlik görevlisi Ahmet Tekin, teknisyen Dursun Ayhan, bilgisayar işletmecisi İnci Coşkuner ve mühendis Mahmut Türk katıldı.

Tutuksuz 6 sanık da duruşmada hazır bulundu.

Samimi beyanlarla gelen tahliyeler

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Ahmet Tekin, Hatice Dinçer, Yaşar Hanifi Gedik ve Hülya Yeltepe'nin tahliyesine karar verdi.

Heyet, tutuklu sanıklardan Ahmet Tekin ve Hatice Dinçer'i, "ifadelerinde FETÖ/PDY'ye ait evlerde bir süre kaldıklarını samimi olarak kabul ettikleri, sanık Dinçer'in ByLock programı yüklediğini de kabul edip yükleyen kişinin ismini söylediği, emniyette teşhis ettiği, Tekin'in aynı şekilde örgüt evinde kaldığı kişileri ayrıntılı olarak soruşturma sürecinde belirttiği ve ByLock'a 8 kez giriş kaydının bulunduğu" gerekçeleriyle, bu sanıklar açısından delillerin toplanmış olması, 6 Şubat'tan beri tutuklu kalmaları ve haklarında etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması ihtimalini göz önüne alarak tahliye etti.

Tutuklu sanıklardan Yaşar Hanifi Gedik'in ise tüm savunmalarında, "üzerine kayıtlı bulunan telefonu kendisinin değil eşinin kullandığını" beyan ettiğine dikkati çeken heyet, ByLock'a 23 kez giriş yapılan bu hattın Gedik tarafından kurulup kullanıldığı yönünde şüphe bulunmasını gerekçe göstererek tahliyeye hükmetti.

Tutuklu eş ve bebek tedavisi

Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Hülya Yeltepe'nin ise tutuklu kaldığı süre, sanığın eşinin başka bir soruşturma dosyasından tutuklu bulunması, dosyaya sunulan doktor raporlarına göre bebek için tedavi görmesi, FETÖ üyeliğine ilişkin başka bir delil bulunmamasını dikkate alarak tahliyesine karar verdi.

Tahliye edilen sanıklar hakkında "yurt dışına çıkış yasağı" ve "haftada bir gün evlerine en yakın güvenlik birimine imza verme zorunluluğu"ndan oluşan adli kontrol tedbirleri uygulanmasını da karara bağlayan heyet, tutuklu 13 sanığın bu hallerinin suçun vasıf ve mahiyeti ile ByLock tespit raporlarına göre devamına hükmetti.

Muhabir: Murat Kaya, Muhammed Enes Can, Murat Paksoy

Kaynak: AA