HATAY - Lale Köklü

Hatay'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında aralarında iş adamı, öğrenci ve eski memurların da bulunduğu 43 sanık hakkındaki iddianamede, örgüte hizmet eden kişilere "başarılarına"na göre Pensilvanya'dan takke, Fetullah Gülen imzalı saat, bir dolar, cevşen, cübbe ve kalem gibi hediyelerin gönderildiğine yönelik detaylar aktarıldı.

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 70 sayfalık iddianamede 23'ü tutuklu, 16'sı firari, 4'ü tutuksuz 43 sanıktan bazılarının, örgütün şifreli haberleşme ağı "ByLock"u kullandıklarının tespit edildiği belirtildi.

Örgüt hakkında bilgi aktaran kişilerin itiraflarına da yer verilen iddianameye göre, N.Y. ve B.Y. örgütün ödül sistemiyle ilgili çarpıcı bilgiler verdi.

"Daha fazla çalışmalarını teşvik etmek için ücret ve hediyeler verilirdi"

N.Y, örgütün öğrenci evlerinde sözde "ev imamlığı" yaptığını ve FETÖ yapılanmasının birçok olayına şahit olduğunu belirtti.

FETÖ üyesi iş adamlarından örgütün faaliyetlerinde kullanılacak yurt ve okuma salonlarının yapımı için himmet ve burs gibi yardımlar toplandığını aktaran N.Y, evlerde öğrencilerden toplanan parayla da kira, ısınma ve faturalar gibi ödemeler yapıldıktan sonra kalan paranın zarfa konularak "büyük bölge" sorumlusuna elden verildiğini anlattı.

Geriye kalan parayla evlere dışarıdan gelen misafir veya kazanılmaya müsait öğrencilere özel ikramlar yapıldığına işaret eden N.Y, "Haftalık toplanan çetelelerin sonucunda başarı sağlayan öğrencilere ve bölgelere, cemaate gelir getirecek konularda daha fazla çalışmalarını teşvik etmek için ücret ve hediyeler verilirdi." ifadesini kullandı.

Pensilvanya'dan "başarılı" örgüt mensuplarına hediyeler

B.Y. de ortaokulda "ser rehber" denilen görevli öğretmenler başkanlığında diğer öğretmenlere her sınıf seviyesindeki öğrencilere okutulacak kitaplar ve dinletilecek sohbetlerle ilgili hedefler konulduğu bilgisini paylaştı.

Öğrencilerin 4 grupta sınıflandırıldığını ifade eden B.Y, hedefleri gerçekleştirme başarılarına göre A, B, C grubu ile sohbet ve eğitimlere katılmayanların D grubu olarak sınıflandırıldıklarını belirtti.

İlin başında il imamlarının geldiğini ve bu kişilerin altında alt grupların yer aldığına dikkati çeken B.Y, şunları kaydetti:

"İl imamı hepsinden sorumludur. Toplantılara emniyet, adliye ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları katılmaz. Bunların sorumlularını sadece il imamı bilir. Bu kurumlar kendi içinde yine kurum sorumlusu, onun altında sohbet grupları vardır. Her kurumun kendi içinde hedefleri vardır. Bu hedefler, gazete, dergi aboneliği veya kurban bağışı şeklinde olur. Cemaat tarafından kendisine verilen hedefleri yerine getiren veya hedefinin çok fazla üzerine çıkan şahıslara Pensilvanya'dan takke, Fetullah Gülen imzalı saat, bir dolar, cevşen, cübbe, kalem gibi hediyeler gelir."

B.Y, örgütün polis tarafından gözaltına alınmaları halinde her şeyi inkar etmelerini, kimsenin ismini vermemelerini telkin ettikleri itirafında bulundu.

İddianamede, bazıları için 40 yıla kadar hapis istenen 43 sanık, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet" ve "terör örgütü kurmak veya yönetmek" suçlarından yargılanacak.



Kaynak: AA