İSTANBUL

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde Bağcılar'daki Doğan Medya Center'ı işgale giden şüphelilerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CNN Türk'e bağlanarak, açıklama yapması üzerine, İstanbul'daki ana darbe davasının sanıklarından Albay Ahmet Zeki Gerehan'dan aldıkları talimat sonrasında Doğan Medya Center'ı işgal etmeye gittikleri aktarıldı.

Doğan Medya'yı işgal eden FETÖ'cülere müebbet istemi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca darbe girişimi gecesi Doğan Medya Center'ın işgali ve bir kişinin şehit edilmesine ilişkin iddianamede, şüphelilerin savunmaları ve delillerin değerlendirilmesi bölümünde, şüpheli yüzbaşılar Erdal Şeker, Süleyman Ahmet Kaya ve Mehmet Akif Aslan'ın eylemlerine yer verildi.

Darbe toplantısından alınan notlar defterde

Şüphelilerin Harp Akademileri Komutanlığında öğrenci subay oldukları belirtilen iddianamede, FETÖ'nün buradaki öğrenci subaylarla yakından ilgilendiği anlatıldı.

İddianamede, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hakkında soruşturma yürütülen Harp Akademileri Komutanlığında öğretim görevlisi Kurmay Binbaşı Hamza Mermer'in üst aramasında elde edilen not defterinde yapılan incelemeye yer verildi.

Harp Akademileri Komutanlığında ve bazı yerlerde yapılan toplantılara ilişkin bilgilerin yer aldığı not defterinde "Yüksek inisiyatif, görev komutası... Ne gerekiyorsa yap!", "Ateş açmasa tereddüt yok, toparlanmalarına fırsat verme yok, kararsızlık yok!" "Law, vs deyip geri durma! Emir verilmeden görev mahalli terk edilmeyecek...", "Telefon kullanımı (önce ve sonra ) dikkat!", "Kontrol altına alınan yerdeki bilgi ve evrak güvenliği'' şeklinde yazıların dikkati çektiği belirtilen iddianamede, defterde ayrıca emrinde görevlendirilen öğrenci subaylar ile darbe girişiminde işgal edilen AKOM, TRT, Lojistik Destek Üssü gibi mekanların yer aldığı kaydedildi.

Erdoğan'ın CNN Türk'e bağlanması üzerine Doğan Medya Center'ın yayını engellendi

"Yazılı ve görsel basının yayınlarının kesilmesinin hiçbir olağan askeri faaliyetle bağdaşmayacağı açıktır." denilen iddianamede, şüpheli yüzbaşıların, darbe girişimi gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CNN Türk'te açıklama yapması üzerine İstanbul'daki ana darbe davası sanıklarından Albay Ahmet Zeki Gerehan'ın emri ile Doğan Medya Center'ı boşaltmaya ve yayını kesmeye gittiklerinin tespit edildiği anlatıldı.

Şüpheli yüzbaşıların da bindikleri helikopterde şüpheli erlere üzerilerine gelen olursa ateş etmeleri konusunda emir verdikleri, olay yerine gittikten sonra güvenlik görevlilerini tehdit ederek, personeli zorla dışarı çıkarttıkları aktarılan iddianamede, şüphelilerin hem Hürriyet'in hem Kanal D'nin hem de CNN TÜRK'ün yayınını hukuka aykırı şekilde engelledikleri belirtildi.

İddianamede, şüphelilerin amaca ulaşmak için silah kullanmaktan da çekinmedikleri anlatılarak, şu değerlendirmelere yer verildi:

''Şüpheli Süleyman Ahmet Kaya yaptığı atışlar sonucunda Vedat Bağcerci'nin ölümüne neden olmuş, müşteki polis memurlarını da öldürmeye teşebbüs etmiştir. Kaya, aynı şekilde yaralanana kadar silah kullanmaya devam etmiştir. Şüpheli Erdal Şeker de CNN TÜRK içerisinde ateş etmiştir. Şüpheli 'teslim ol' çağrıları üzerine silahlarını teslim etmeyeceklerini, kendilerine takviye geleceğini belirterek polis memurlarının binayı terk etmelerini söylemiştir. Aynı şekilde teslim olmamak için de son ana kadar direnmiştir. Tüm bu hususlar ve Doğan Medya Center ile İstanbul genelinde işgal edilen diğer kritik noktalara ilişkin aktarılan gelişmeler, verilen talimatlar dikkate alındığında akademide öğretim görevlisi olan şüphelilerin savunmalarına itibar edilmemiştir."

Muhabir:Muhammed Enes Can-Murat Kaya

Kaynak: AA