HALİFAX

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Halifax 8. Uluslararası Güvenlik Forumu'na katılmak için bulunduğu Kanada'da, forum kapsamındaki temaslarını AA muhabirine değerlendirdi.

Halifax Uluslararası Güvenlik Forumu'nun çok iyi planlanmış üç ayrı oturumunda konuşma yaptığını söyleyen Çelik, "Bir tanesi demokrasi yeniden nasıl güçlü kılınabilir, nasıl olgunlaştırılabilir şeklinde bir oturumdu. Bir diğeri Suriye konusunda terörist bir komşu ile yaşamanın zorluğu idi. Son oturumda da Türkiye’nin 15 Temmuz'da yaşadığı darbe girişimi konusu vardı." ifadesini kullandı.

"İlişkilerimizi olumsuz etkiler"

Kanada’da çok sayıda Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubunun ikamet ettiğini bildiklerini kaydeden Bakan Çelik, "Kanadalı dostlarımıza Fetullahçı Terör Örgütü'nün başı olan Fetullah Gülen'in buraya gelmesiyle ilgili birtakım açıklamaları olduğunu, bunun bizim ilişkilerimizi olumsuz etkileyebileceği gibi, Kanada hükümetine ve Kanada toplumuna da zarar verebileceğini, bu şahsın Usame bin Ladin'den daha tehlikeli olduğunun anlaşılması gerektiğini ifade ettik." diye konuştu.

Bakan Çelik, şöyle devam etti:

"Usame bin Ladin, doğrudan terör kavramlarını ve terör amaçlarını kullanarak konuşuyordu ve onun düşman olduğunu biliyorduk. Ya da DEAŞ, terör ideolojisini kullanıyor, onun da düşman olduğunu biliyoruz. Ama bu şahıs daha tehlikeli. Bu şahıs, soft kavramların arkasına saklıyor terör amacını. Özgürlük gibi, demokrasi gibi, diyalog gibi, hoşgörü gibi kavramların arkasına saklıyor ve amacını gerçekleştireceği ana kadar kimliğini birçok şapkanın altına gizleyebiliyor. Dolayısıyla bu Kanada toplumundaki barışçıl çabalar ve hedefler için de bir tehdittir. Özellikle de Kanada gibi göçmenlere açık, onlara burada ikinci sınıf muamele yapmayan, mümkün olduğunca burada göçmen unsurları birinci sınıf yapma deneyimi olan bir ülke için tehdittir. Kanada’nın bu deneyimini bunlar, olumsuz bazı amaçlarına ulaşmak için kullanabilirler. Dolayısıyla Fetullahçı Terör Örgütü’nün buraya gelmesi şeklindeki bir tablonun, iki toplumun, iki devletin çıkarlarına zarar vereceğini, özellikle burada faaliyet gösteren Fetullahçı Terör Örgütü mensupları hakkında Kanada makamlarının daha hassas olması gerektiğinin altını çizdik."

"Demokrasi ve güvenliğin merkezinde Türkiye var"

Halifax Forumu'nun, sadece demokratik ülkelerin çağrıldığı bir güvenlik forumu olduğunu hatırlatan Çelik, "Bu çerçevede demokrasiden güvenliğe kadar çeşitli konuların yer aldığı bir repertuvar içerisinde tartışmalar yer alıyor. Burada en dikkat çeken konulardan birisi şu: Demokrasi ve demokratik güvenlik konusu olduğunda, bu repertuvarın merkezinde Türkiye var. Hemen hemen her konu, bir şekilde Türkiye ile ilgili." dedi.

Forumda son gece katıldığı bir yemek organizasyonunda yaptığı sunumda ve kendisine yöneltilen sorulara verdiği yanıtlarda Türkiye'deki darbe girişimini anlattığını belirten Çelik, ''Türkiye’nin bu darbe girişimi sonrasında maruz kaldığı birtakım eleştirilerin haksızlığına vurgu yaptık" ifadesini kullandı.

"Türk halkı demokrasi mücadelesini yeniden yazdı"

Türkiye'deki darbe girişiminin Türkiye için Usame bin Ladin'den daha tehlikeli bir kişi olan Fetullah Gülen tarafından kurgulandığını söyleyen Çelik, "Bu darbe girişimi karşısında Türk kurumlarının gücünün, seçilmiş cumhurbaşkanımızın, başbakanımızın ve hükümet üyelerimizin ama en önemlisi de Türk halkının direnişinin altını çizdik. Bu arada Türk halkının direnişinin demokrasi mücadelesini yeniden yazdığını, bu demokrasi mücadelesi çerçevesinde Türkiye'nin aslında ne kadar yüksek bir demokratik bilince ve güçlü demokratik kurumlara sahip olduğunun açıkça ortaya çıktığını ifade ettik." diye konuştu.

Muhabir: Seyit Aydoğan

Kaynak: AA