Şike iddialarıyla ilgili kararı yargı sürecinin ardından vereceğini açıklayan Futbol Federasyonu, F.Bahçeyi Şampiyonlar Ligine katılmaktan men etti. UEFA’nın yazısı doğrultusunda F.Bahçe’den Avrupa kupalarından çekilmesini isteyen federasyon, ret yanıtı alınca Sarı-Lacivertlilerin Şampiyonlar Ligi’ne katılamayacağını açıkladı. UEFA da Avrupa Ligi’nde bugün maçı olan Trabzonspor’u devler ligine aldı.

FEDERASYON, ‘TÜRKİYE İHRAÇ EDİLİR’ UYARISI ÜZERİNE F.BAHÇE’Yİ ŞAMPİYONLAR LİGİ’NE GÖNDERMEDİ

Uefa istedi, TFF men etti

Tarihinin en kötü dönemlerinden birini yaşayan Türk futbolu dün alınan şok kararla sarsıldı. Şike iddialarına yönelik soruşturma kapsamında her gün yeni bir gelişme ortaya çıkarken, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), bugün yapılacak kura çekimi öncesi F.Bahçe’yi Şampiyonlar Ligi’ne katılmaktan men etme kararı aldı. Federasyonun gündeme bomba gibi düşen bu kararının altında Avrupa futbolunun patronu UEFA’nın gönderdiği uyarıyazısı etkili oldu. UEFA Başmüfettişi Pierre Cornu’nun 22 Ağustos’ta İstanbul’a gelip soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk ve TFF Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ile yaptığı görüşme sonrası hazırladığı rapor; F.Bahçe’nin Avrupa’dan men edilmesindeki en önemli faktör olarak dikkat çekti. Cornu’nun olumsuz raporuyla birlikte harekete geçen UEFA yönetimi, önceki gün TFF’ye bir yazı gönderdi.

UEFA 2 SEÇENEK SUNDU

UEFA, TFF’ye ilettiği yazıda 2 seçenek sundu. Avrupa futbolunun çatı örgütü önerdiği ilk seçenekte; devam eden şike soruşturması çerçevesinde, F.Bahçe’nin bu sezon Şampiyonlar Ligi’ne katılmaktan çekilme kararı vermesi gerektiğini belirtti. UEFA, ikinci önerisinde ise Sarı - Lacivertlilerin bu yola gitmemesi halinde TFF’nin F.Bahçe’yi Şampiyonlar Ligi’ne gitmekten men etmesini istedi. UEFA, bu iki yoldan birinin tercih edilmemesi halinde ise kendi disiplin soruşturmasını başlatıp; Türkiye aleyhine disiplin yaptırımları uygulayacağını kaydetti.

TFF OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

Bu şok gelişmeyle birlikte TFF yönetimi, önceki gün Kulüpler Birliği ile gerçekleştirdiği toplantının ardından değerlendirme yaptı. Kararı, F.Bahçe Kulübü’ne aktaran federasyon, Sarı - Lacivertlilerin tercihini yapmasını istedi. Ancak F.Bahçe, böylesine kritik bir süreç ve dar zaman diliminde Şampiyonlar Ligi’ne katılmama yönünde karar alamayacağını TFF’ye iletti. Bunun üzerine federasyon dün akşam saatlerinde, F.Bahçe’yi bu sezon Şampiyonlar Ligi’ne katılmaktan men etti.

KARAR ÖNCESİ KÖŞK’E ZİYARET

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ve yönetim kurulu üyelerini sabah saatlerinde Tarabya Köşkü’nde kabul etti. Cumhurbaşkanı Gül, görüşme sonrası, “Türk futbolu zor bir dönemden geçiyor. TFF, krizi fırsata çevirebilir ve Türk futbolunun ihtiyacı olan yenilenmeyi gerçekleştirebilirse büyük bir hizmet yapmış olur. Prensipli ve ilkeli hareket edilmeli, uluslararası kurallar asla ihmal edilmemelidirdedi. 

Cumhuriyet Spor