Fed'in, dün gece açıklanan ve ABD ekonomisinin öngörüldüğü performans ile gelişmeye devam edeceğinin altı çizilen tutanaklarında, "kademeli faiz artışlarının uygun olduğu görüşünün sürdüğü" belirtildi ve ayrıca "faiz artışını gelişmelerine" ilişkin değerlendirmeyi de "gerektiği takdirde değiştirmeye hazır olduklarının" altı çizildi.

Türkiye'de enflasyonun beklentileri aşmasıyla yönünü yukarıya çeviren doların yükselişi, Fed tutanaklarıyla da desteklendi. Tutanaklarının açıklandığı saatlerde sığ piyasada 3.70 lirayı test eden dolar yeni günde 3.7285 liraya kadar çıkarken, euro da parite etkisiyle 3.9787 liraya kadar yükseldi. Gün ortasına doğru dolar 3.71 - 3.73 lira, euro da 3.95 - 3.97 aralığında hareket ediyordu.

"Müzik kesilince, dans biter"

İş Yatırım'ın "Müzik kesilince dans biter" başlıklı günlük piyasa raporunda, "Küresel piyasalar riskle dansına Fed’in müzik devam etmeyebilir uyarısı üzerine ara verdi. FOMC tutanaklarında Fed’in 4,5 trilyon dolarlık bilançosunu küçültebileceği mesajı verilince piyasalar karıştı" denildi ve şu değerlendirme yapıldı:

"FOMC (Fed) tutanaklarından yola çıkıp küresel piyasaların riskle dansının sona ereceğini söyleyemeyiz. Küresel likidite tüpten çıkan diş macununa benzer. Kolay çıkar, çok zor geri döner. Fed’in varlık alımlarını azaltacağı mesajını verdiği 2013 Mayıs’ından dört yıl sonra halen aynı konuyu tartışmamız bunun en iyi göstergesi. Ancak değerlemelerin zirveye yakın olduğu ve uzun pozisyonların ağırlıkta olduğu bir konjonktürde piyasalar olası kötü haberlere sert tepki verebilir. Geçmiş verinin incelenmesi yüksek betalı Türkiye varlıklarının küresel risk iştahının bozulduğu ortamlarda en kötü performans gösteren yatırım araçları arasında yer aldığını gösteriyor."

Kaynak: DHA