WASHINGTON

ABD Merkez Bankasının (Fed) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer ve Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard, pahalılık dair birbiriyle çelişen açıklamalarda bulundu.

Fed'in ikinci adı Stanley Fischer, Amerika Ulusal İşletme ve Ekonomi Derneğinin (NABE) Washington'da gerçekleşen 32. Yıllık Politika Konferansı'nda az işsizliğin enflasyonu canlandırdığını anlatım etti.

İşsizlik ve pahalılık arasındaki bağın kırıldığına inanmadığını tamlayan Fisher, ''Tam tersine, bağlam mevcudiyetini koruyor ve esasta tek devir bu derece çelimli olmamıştı. Şu an enflasyondaki önceki yücelme kıpırtılarını görüyor olabiliriz'' değerlendirmesini yaptı.

''İstihdam ve tüketime güvence gözüyle bakılmamalı''

Öte yandan, Lael Brainard, Uluslararası Bankacılar Enstitüsünün gine Washington'da planlı salname konferansında çelimli istihdam ve tüketime ''garanti gözüyle bakılmaması'' icap ettiğini vurguladı.

Fed'in mülk politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesinde (FOMC) temelli oy hakkına eş bulunan Brainard, konuşmasında şunları kaydetti:

''Para politikası, bugünün şartlarında dü girintisiz çıkıntısız ve hayır ilkesi izlem edebilir. Birincisi, iş gücü piyasasındaki ve tüketimdeki dayanıklılığa güvence gözüyle bakmamalıyız. Zayıf ve yavaşlayan aut istem dikkate alındığında, ABD'de sağladığımız ilerlemeyi, politikalarda yapılacak müdebbir ayarlamalarla arkalamak ve devam etmek baş döndürücü önemli. Sıkışan mali şerait ve cılız pahalılık beklentileri, pahalılık ve tutum düşüncesince aşağılık cepheli riziko yapılanma edebilir. Bu durum, riziko yönetimi açısından görünüş netleşene derece götürümlü olmayı gerektiriyor.''

Muhabir: Gülbin Yıldırım

Kaynak: AA