Kararı değerlendiren Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Lina Barokas, FED’in Haziran ayında faiz yükseltme ihtimalinin arttığını ifade ederken, Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör ise FED kararı sonrası doların küresel olarak bir miktar değer kazandığını söyledi.

Lina Barokas şöyle devam etti:

"Piyasaların merakla takip ettiği bir FED toplantısını daha geride bıraktık. Faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyen FED, gelecek dönemde “kademeli faiz artışlarının” olacağı vurgusunu yeniden yaptı. Özellikle, ABD ekonomisinin 12 aylık enflasyon rakamlarının, yüzde 2 hedefine yaklaştığı, ekonomide karşılaşılabilecek risklerin “genel olarak dengeli” olduğunu belirtti. Geçen Cuma yüzde 0,7 olarak açıklanan ABD birinci çeyrek büyüme rakamlarının, dönemsel olduğu söylendi. Bu ifadeler FED’in büyüme hızının düşmesini fazla dikkate almadığını bu yüzden genel olarak şahin olarak algılandığını söyleyebiliriz. Bu açıklamaların ardından FED’in haziran ayı faiz artırım ihtimali yaklaşık yüzde 74’e, eylül ayı ihtimali ise yaklaşık yüzde 86’ya yükseldi. Bu rakamlar sonrası, piyasaların Haziran ayı toplantısında faiz artırımı beklentisi içerisinde olduğunu görüyoruz. Dolar endeksine baktığımızda, karar öncesi 99.00 seviyesi yakınlarında olan Dolar endeksi, karar sonrası sınırlı bir yükseliş ile 99.50 seviyesine doğru yükseliş kaydetti."

FED KARARINDAN ALTIN FİYATLARI ETKİLENDİ

Kutay Gözgör ise şunları söyledi:

"FED'in Haziran ayında faiz yükseltebileceğine yönelik beklentinin oluşması sonrası dolar bir miktar küresel olarak değer kazanırken, altın fiyatlarında geri çekilmeler hız kazandı. Ons bazında altın fiyatları önemli destek olan 1230 seviyesine yaklaştı. Bu seviyenin kırılması halinde 1210 izlenebilir. Gram altın ise 140 TL seviyelerinde tutunmaya çalışıyor. Dolar TL kuru ise önemli destek olan 3.50 bölgesini test etse de aşağı yönlü geçemedi. Ancak TL lehine fiyatlamalar devam ediyor."

Kaynak: DHA