ADANA

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Adana Valisi Mahmut Demirtaş'ı ziyaret ederek basın kapalı şekilde yaklaşık bir saat görüştü.

Ardından AK Parti Adana İl Başkanlığına giden Canikli, burada bakanların Almanya ve Hollanda'da programlarının iptal edilmesiyle ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, yaşanan durumun şaşırtıcı olmadığını, benzen sahneleri daha önce de gördüklerini söyledi.

"Maskeleri bir kez daha düşmüştür"

16 Nisan'daki referandum için halkın görüşlerini almak, en temel hak olan ifade özgürlüğünü kullanmak istediklerini belirten Canikli ancak bunun Almanya, Hollanda ve bazı Avrupa ülkeleri tarafından engellediğini dile getirdi.

Canikli, bütün dünyanın bunu görmesi gerektiğine işaret ederek "Bir kere daha altını çizerek söylüyorum, bu faşizan bir yaklaşımdır. Bunun kabul edilmesi mümkün değil. Bütün dünyanın bunu görmesi gerekir. Özgürlüklerde ve demokratik ilkelerde, evrensel değerlerde, onların sahipliği konusunda mangalda kül bırakmayan bu ülkelerin bugün maskeleri bir kez daha düşmüştür." ifadesini kullandı.

"Esas faşizan yaklaşım diktatörce yaklaşım budur"

Canikli, Türkiye'de herkesin açık ve özgür bir ortamda propagandasını yaptığına dikkati çekerek "Eveti ve hayırı savunanlar da açıkça propagandalarını ve çalışmalarını yürütüyorlar. Hiçbir engel yok. Hiçbir kısıtlama söz konusu değil. Esas kısıtlamayı getiren, esas baskıyı uygulayan, bizleri, Cumhurbaşkanımızı, bu tür haksız tehdit ve töhmetlerle karşı karşıya bırakan bu ülkeler. Eğer bir diktatörlük arıyorlarsa, faşizan bir yaklaşım arıyorlarsa bizim kampanyalarımıza kısıtlama konulmasıdır. Esas faşizan ve diktatörce yaklaşım budur. İki ülkeyi karşılaştırdığınız zaman aradaki farkı görürsünüz." diye konuştu.

Türkiye'de özgürce herkesin istediği gibi düşündüğünü ve istediği gibi konuşup istediğini söylediğini anlatan Canikli, "Hatta bunların önemli bir bölümü hakaret derecesine varan yaklaşımlarda dahi olmak üzere dünyanın hiçbir ülkesinde bu tür hakaret ve küfre kadar uzanan saldırılara müsaade gösterilmez ama Türkiye'de bunlar noktasında dahi hiçbir kısıtlayıcı yaklaşım söz konusu değildir. Bu kadar özgür bir ortam var. Böyle bir ülkede diktatörlükten bahsedilebilir mi Allah aşkına." ifadesini kullandı.

"Türkiye hiç olmadığı kadar özgür bir ülkedir"

Canikli, Türkiye'nin her siyasi düşünce için özgür bir ortam sunduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Ama siz ifade hürriyeti çerçevesinde toplantı yapmak isteyen bakanlarımıza ve 16 Nisan referandumunda 'evet' tarafında vatandaşlarımızı bilgilendirme ve aydınlatma noktasında çalışma yapan arkadaşlarımıza bu kapıları kapatacaksınız, ifade özgürlüğünü tamamen elinden alacaksınız ve bu ülkeler özgür ülkeler olacak ve bu ülkeler demokrasi standardı yüksek ülkeler olunca ve bu yalanı yutturmaya çalışacaklar. Bakın kimse buna inanmıyor. Her şey ortada çok net. Bütün parametreler ortada. Türkiye hiç olmadığı kadar özgür bir ülkedir. Her siyasi düşünce için. Ama Almanya ve Hollanda en temel haklarda dahi çok kolaylıkla sınırlama getiren, insanların düşüncelerini boğan, insanların sesini kesen bir yaklaşım ve politika içerisindedir. Yani bir yönüyle aslında deşifre olması bir kez daha gerçek yüzlerinin ortaya çıkması açısından bütün dünyanın bunları görmesi açısından belki olumlu olmuştur."

Muhabir: İbrahim Erikan,Ömer Yıldız,Sebahatdin Zeyrek

Kaynak: AA