ANKARA-Dilara Zengin

Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktör Yardımcısı Vladimir Rakhmanin, AA muhabirinin sorularını yanıtladı,

Türkiye'nin gıda güvenliğini sağlama konusunda çok iyi konumda bulunduğunu ifade eden Rakhmanin, "Bu işi çok iyi yapıyorsunuz. Sofralardaki ürünlere bir bakın. Türkiye, dünyadaki en büyük tarım üreticilerinden biri, büyük bir ürün çeşitliliğiniz var. Bu ürünleri yetiştirme ve kullanmada mükemmel bir geleneğe sahipsiniz." şeklinde konuştu.

Rakhmanin, geçen yıl Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı'nın Türkiye'nin girişimleriyle gerçekleştirildiğini hatırlatarak, "Kırsal üretim hala Türkiye'de yapılmakta ve Türk hükümetinin farkındalığının yüksek olduğu bir konu." değerlendirmesinde bulundu.

Gıda fiyatları kura bağlı

Gıda fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Rakhmanin, şu an için çok yavaş bir fiyatlama eğilimi gözlemlediklerini dile getirdi.

Rakhmanin, FAO'nun aylık ürün ve fiyat değerlendirmesi yaptığını belirterek, "Son 7 ayda gıda fiyatlarında yükselişle birlikte düşüşler de var. Fiyatlar değişken ve piyasada oluşuyor. Gıda fiyatlardaki artış ve azalışlar kaçınılmaz, bu durum daha çok kur hareketlerine de bağlı. Türkiye'deki durumun da bu konuyla alakalı olduğu düşünüyorum." diye konuştu.

"Afrika ülkeleri Türkiye'den öğrenebilir"

FAO Afrika Bölge Temsilci Vekili Abebe Haile Gabriel de Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle birçok alanda çalışmaya başladığını kaydederek, "Türkiye, tarımda Afrika'nın çok şey öğrenebileceği bir dönüşüm gösterdi. Bu öğrenme süreci hem hükümetler hem de özel sektör şirketleri düzeyinde teknoloji transferi, kapasite geliştirme ve eğitim gibi pek çok alanda yapılacak iş birliklerini kapsayabilir." dedi.

Kaynak: AA