Güneydoğu'da 'karanlık dönem' olarak adlandırılan 1993–1995 yılları arasında işlenen 23 faili meçhul cinayetten sorumlu oldukları iddiasıyla, eski Kayseri İl Jandarma Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz'ün de aralarında bulunduğu 7 sanıklı davada bir kişi tahliye edildi.

Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, Temizöz ile birlikte cinayetler işlediği iddia edilen dönemin Cizre Belediye Başkanı ve korucu başı Kamil Atağ'ın oğlu Kukel Atağ'ı sağlık sorunlarından dolayı tahliye etti. Davada Temizöz, Kamil Atak, Tamer Atak, Âdem Yakın, Fırat Altun ve Hıdır Altuğ tutuklu olarak yargılanmaya devam edecek. Geçtiğimiz hafta Diyarbakır'da görülen duruşmada sanık avukatı Nail Karaaslan, mahkemeye heyetine müvekkilinin mesane kanseri olduğunu belirterek tedavi olması için tahliye talebinde bulunmuştu. Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, tahliye talebine ret ederek hastaneden gönderilecek raporları beklemeye karar vermişti.

Faili meçhul cinayetler davasının önemli tanıklarından Mehmet Nuri Binzet, Kukel Atağ'ın yeğenleriyle birlikte Ramazan Uykur'u silahla öldürdüğünü dile getirmişti. Duruşmada tanık olarak dinlenen Ramazan Uykur'un yeğeni Mehmet Uykur ise amcasının nasıl öldürüldüğünü anlatmıştı. Uykur, "Kamil Atağ'ın çocukları amcamı götürmek istedi. Amcam gitmeyince önünü kesip arabaya bindirmeye çalıştılar. Amcam bu sırada tartıştı, tabancayla yaraladıktan sonra yere düştü. Atağ'ın oğlu Temel ve Kukel sırayla kaleşnikofla tarayıp öldürdüler." demişti. Kukel Atağ ise böyle bir şeyin olmadığını iddia etmişti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 104 sayfalık iddianamede, sanıkların TCK'nın "Adam öldürmek", "Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" ve "Adam öldürmeye azmettirmek" suçlarından cezalandırılmaları isteniyor. Sanıklardan Cemal Temizöz'ün 9, Kamil Atağ'ın 7, Tamer Atağ'ın 2, Âdem Yakın'ın 7, Hıdır Altuğ'un 3, Fırat Altın'ın 6, Kukel Atağ'ın ise bir kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

İddianamede, sanık Temizöz'ün 1993'te Cizre'de "terörle mücadele ediliyor" görüntüsü altında "korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan bir grup oluşturduğu" ileri sürülüyor. "Söz konusu grubun, süreç içerisinde asli görevinden ayrılarak, terör örgütü PKK'ya yardım ettiğinin değerlendirildiği ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorguladığı" ifade edilen iddianamede, grubun, bu sorgulanan kişilerden bir kısmını öldürdüğü öne sürülüyor. - DİYARBAKIR (Cihan Haber Ajansı)