Çelişkili iddianame Gezi Direnişi’nin İzmir ayağında tutuklanan Cem Barış Çakıl, polise taş atmakla suçlanıyor. İddianamede Çakıl’ın taşı 1 Haziran’da attığı öne sürülüyor. Ancak aynı iddianamede talimatın 3 Haziran’da MKP örgütünün bildirisiyle geldiği belirtiliyor.
Mahkeme aldırmadı Çakıl, mahkeme heyetine bu durumu aktarsa da tutukluluk hali kaldırılmadı. Çakıl hakkında “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” suçlamasıyla 7.5 ile 15 yıl arasında olmak hapis cezası isteniyor. OZAN YAYMAN

Bu nasıl talimat!

Gezi Parkı Direnişi’nin İzmir ayağında tutuklanan Cem Barış Çakıl, 1 Haziran tarihli eylemi için 3 Haziran tarihinde talimat almakla suçlandı

OZAN YAYMAN

İZMİR - Gezi Parkı Direnişi’nin İzmir bölümünde gözaltına alınan ve tutuklanarak cezaevine konulan Cem Barış Çakıl’ın, adına suç işlediği savlanan örgütten, 3 Haziran 2013 tarihinde talimat aldığı öne sürülüyor. Ancak Çakıl’ın üzerine atılı suçlama 1 Haziran 2013 tarihini gösteriyor. 10 Eylül 2013 günü ilk duruşmada hâkim karşısına çıkan Çakıl ve avukatı, mahkeme heyetine bu durumu aktarsa da tutukluluk hali kaldırılmadı.
Çakıl da diğer Gezi Parkı tutukluları gibi,
“örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” suçlamasıyla karşı karşıya. Sanıklar hakkında, salt bu iddia nedeniyle alt sınırı 7.5 yıl, üst sınırı da 15 yıl arasında olmak üzere hapis cezaları isteniyor. Çakıl, 20 Haziran 2013 tarihinde gözaltına alındı, 23 Haziran günü de tutuklandı. Çakıl o tarihten bu yana Buca Kırıklar Cezaevi’nde kalıyor.
Çakıl’ın, 1 Haziran tarihinde, İzmir’de çıkan olaylar nedeniyle polise taş attığı savunuluyor. Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, Çakıl’ın söz konusu eylemi, örgütten talimat alarak gerçekleştirdiği savlanıyor. Ancak aynı iddianamede, söz konusu talimatın 3 Haziran tarihinde, MKP örgütü tarafından yayımlanan bildiriyle verildiği savunuluyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi kuruluşlarından İZSU’da çalışan, evli ve bir çocuk babası 38 yaşındaki Çakıl’ın avukatı
Aysun Koç, müvekkilinin taşı, örgütün çağrısı doğrultusunda attığının savunulduğunu söyleyerek “İddianamede örgütün talimatı, 3 Haziran tarihinde verdiğine vurgu yapılıyor. Müvekkilimin taş attığı savlanan tarih ise 1 Haziran olarak gösteriliyor. Bu büyük bir çelişkidir. ” dedi.
Avukat Koç, daha önce en fazla 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten başlatılan soruşturmaların, şimdi 25 yıla varan hapis cezası istemi içeren adli süreçlere dönüştürüldüğüne dikkat çekiyor.

Cumhuriyet