LONDRA (ANKA) - Türkiye'de çok sayıda gazetecinin cezaevinde bulunduğuna işaret edilirken, "basın özgürlüğüne saldırı" için "rezalet" yorumu yapıldı. İngiliz akşam gazetesi The Evening Standard tarafından yayınlanan bir makalede, "Eğer AB, bu gazeteciler cezaevindeyken bu ülkeyi üye olarak alırsa, basın özgürlüğüne değer verdiğini ilan etmiş olan her üye devleti itibarsızlaştıracak" görüşü öne sürüldü.
The Evening Standard'ın, Londra'daki City Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Roy Greenslade imzası ile yayımladığı "Türkiye'nin Basın Özgürlüğüne Saldırısı Rezalettir" başlıklı makalede, Çin veya İran gibi totaliter hükümetlerce yönetilen ülkelerde gazetecilerin cezaevinde olmasının sürpriz sayılmayacağını belirtilerek, "Ancak, aynı şey bu hafta kürenin en çok gazeteyi cezaevine tıkan ülkesi olarak ortaya çıkan Türkiye için aynı şey söylemek mümkün değil" denildi.
Greenslade, AGİT'in, Türk cezaevlerindeki gazeteci sayısının 57 olduğu yönündeki açıklamalarına dikkat çektiği makalesinde Türkiye'de gazeteci tutuklamaları protesto amacıyla yapılan gösterileri anımsattıktan sonra Türkiye'nin AB üyesi olmak istediğini, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da sürekli ülkesinin insan haklarına bağlılığından söz ettiği"ni kaydetti.
"Ancak pratikte bunun pek az işaretleri var" diyen Greenslade, Türkiye'deki bazı gazetecilere verilen çok uzun hapis cezalarına vurgu yaptığı makalesinde Başbakan Erdoğan'ın Libya lideri Kaddafi'den "İnsan Hakları" ödülünü aldığına dikkat çekti.
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Direktörü Alison Bethel McKenzie'nin Türkiye için "daha çok gazeteciyi cezaevine koymak zarar verici" sözleri içeren açıklamasını durumu olduğundan hafif gösterdiği gerekçesiyle eleştiren Greenslade, şöyle devam etti:
"Zarar verici mi? Bir rezalettir. Eğer AB, bu gazeteciler hala cezaevinde iken bu ülkeyi üye olarak alırsa, basın özgürlüğüne değer verdiğini ilan etmiş olan her üye devleti itibarsızlaştıracak."(ANKA)
(CN/ÖMR)