Et ve Süt Kurumu (ESK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Vekili Osman Uzun, 4 günde 280 titrem süt topladıklarını belirterek, 'Bu müdahalemiz yetiştirici tutarları 1,15 liraya çıkana denli sürecek' dedi.

Süt piyasasında sezonluk sunma fazlalığını vesile bilici kimi aracılar ve sanayiciler, Ulusal Süt Konseyi'nin bu yılın önce ½ si düşüncesince belirlediği ve 2014 yılından beri 1,15 teklik bulunan yetiştirici tavsiye fiyatını aşağıya çekerek üreticiyi çetince halde bıraktı. Bunun üstünde devreye giren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ilgilendiren taraflarla görüştü. Ancak probleminin değişik henüz aşkın büyümesi ve jale motorin fiyatlarının 80 kuruşa denli düşmesinin arkası sıra Bakan Çelik ESK'ya motorin sanayisine dahil buyruğu verdi.

Konuya bağlı AA muhabirine değerlendirmelerde mevcut Uzun, gurur namına motorin alımlarına 24 Mart'ta başladıklarını, operasyonları 4 semt ve 7 ilde sürdürdüklerini tabir etti. Uzun, yetiştirici birlikleri aracılığıyla piyasadan litresi 1,15 liraya sütü aldıklarını ve birliklere motorin alıntı hizmetleri karşılığında taşımalık primi verdiklerini kaydetti.

4 günde 280 titrem motorin topladıklarına dikkati çekici Uzun, 'Bize maruz bilgilere uyarınca alıntı meydana getirilen alanlarda motorin sunma fazlasının bin 650 titrem bulunduğu söyleniyordu. Ne denli gelirse, müşterek sınırımız bulunmayan hepsini alacağız. Bu müdahalemiz yetiştirici tutarları 1,15 liraya çıkana denli sürecek' niteleyerek konuştu.

Müdahale öncesinde litresi 1,15 liradan satılan bölgeler bulunduğunu ama amma velakin 80-90 kuruştan satılan lokasyonlar da bulunduğunu dile getiren Uzun, motorin alımları başladıktan sonradan fiyatlarda yukarıya akıllıcasına müşterek hareketlenme görüldüğünü söyledi.

Süt tozu üretimi düşüncesince de sanayicilerle anlaştıklarını, ödemelerde eşme sıkıntısının olmadığını özetleyen Uzun, 'İhtiyaç bulunan dört başı mamur illerde, yetiştirici 'Ben 1,15 liradan satamıyorum' söylediği gelişigüzel yerde motorin alımı yapacağız' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA