Merkez'in faiz kararının büyümeyi frenlemesi beklenirken, hükümet KOBİ ve esnafı desteklemek için düğmeye bastı. 2.5 milyon esnafa düşük faizli kredi verilecek.

Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu'ndan 'faiz artırım' kararı çıkması bu yılki büyüme planlarını riske atarken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısında "yatırımın önündeki bürokratik engelleri kaldırın" talimatı verdi. Hükümetin ilk gündem maddesi 2.5 milyon esnaf oldu. Bayramdan önce tamamlanması planlanan çalışmaya göre hükümet esnafa daha düşük faizlerle kredi verilmesi için muslukları açacak. Dün gece Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu'nun iftar yemeğinde konuşan Başbakan Erdoğan, esnaf kredisinde 10 yılda gelinen noktayı anlattı. Erdoğan, "10 yıl önce esnaf krediyi yüzde 46-47 faizle alıyordu. Şimdi bu oran yüzde 0-7 arasında. 7'den hesaplasak bile aradaki fark benim çiftçimin, esnafımın cebinde kaldı" dedi.

RAPOR HAZIRLANACAK

Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla hükümet banka kredilerinin belli bir miktarının daha düşük faizle KOBİ'lere kullandırılması için çalışma başlattı. Çalışmayı anlatan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, mevduat ve kredilerin belli bir hacminin KOBİ'lere kullandırılması gerektiğini söyledi. Bakan Çağlayan, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nda (YOİKK) belirlenen yatırımların önünü açacak 49 maddeyi ve yurtdışındaki Türk sermayesinin ülkeye getirilmesi amacıyla verilmesi planlanan destekleri de sıraladı. Başbakan'a sunulan YOİKK Eylem Planı'nda, yabancılara çalışma izni verilme süreci ve uygulamadaki aksaklıkların giderilmesi gibi maddeler bulunuyor.

İŞVERENLERE EK TEŞVİK

Çalışmada istihdam teşviklerinden yararlanma şartlarının iyileştirilmesi önemli bir bölümü oluşturuluyor. Hedef şartlar kolay hale getirilerek daha çok kişinin sistemin avantajlarından yararlanmasını sağlamak. Eylem planına göre işverenler için ilave teşvik unsurları da araştırılacak, 10'un altında işçi çalıştıran işletmelere sağlanacak destekler netleştirilecek.

'HIZLANDIRIN' TALİMATI

Başbakan Erdoğan, Bakan Çağlayan'ın sunumunu dinledikten sonra, yatırımların önünü açacak adımların hızlandırılmasını istedi. Başbakan, istihdam ve üretimin artırılması için bürokratik engellerin hızlı bir şekilde ortadan kaldırılmasını talep etti. Toplantıda Ekonomi, Gümrük ve Sanayi Bakanlığı'nın, esnafa düşük faizli kredi için yürüttüğü çalışmanın da tamamlanmak üzere olduğu belirtildi.

Eylem planı kapsamında esnek çalışma modelleri yaşama geçirilecek. Kıyı tesislerine işletme izni verilmesine yönelik yönetmelik değiştirilecek. Faaliyetine devam eden tesislerin uyum imkânsızlıkları ortadan kaldırılacak. Yurtdışında lojistik merkezler kurularak alternatif ihraç güzergâhları oluşturulacak. KOBİ kredilerinde yüksek oranlı komisyonlarla erken kapama cezalarına yönelik sorunlar da giderilecek.

Kaynak: Sabah