ŞANLIURFA - MÜSLÜM ETGÜ

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde konukevine dönüştürülen eski hastane binası, ülkelerindeki iç savaşta eşlerini kaybeden Suriyeli kadınlar ile yetimlere yuva oldu.

Merkezi Bursa'da bulanan Dilruba Evleri Yardımlaşma Derneğince, ilçede kullanılmayan eski devlet hastanesi binası, bakım ve onarımı yapılarak, eşini kaybeden Suriyeli kadın ve yetimlere tahsis edildi.

Burada barınan 40 kadın ile 140 yetimin, yemek, sağlık, eğitim gibi tüm ihtiyaçları dernek tarafından karşılanıyor. Suriyelilere, ülkelerinde yaşadıkları acıları unutabilmeleri için de her türlü destek veriliyor.

Konukevinde kalan Ruveyda Şeyhan (49), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Deyrizor şehrinde Beşşar Esed rejimine ait uçakların saldırıları sırasında eşini kaybettiğini, günlerce sefil halde yaşamaya çalıştıklarını söyledi.

Bölgenin daha sonra terör örgütü DEAŞ'ın kontrolüne geçmesiyle yaklaşık bir yıl ekmek, ilaç ve yemek bulamadıklarını, zulümle karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Şeyhan, şöyle konuştu:

"Eşim olmayınca 5 yetim çocukla tek başıma zorluklarla baş edemedim. Bazı eşyalarımı sattım. Para karşılığında uzun ve zorlu bir yolculuğun ardından çocuklarımla Akçakale'ye geldik. Bir süre farklı yerlerde kaldıktan sonra konukevine yerleştik. Burada tüm ihtiyaçlarımız karşılanıyor. Çocuklarım Türkçeyi burada öğrendi. Kendimizi vatanımızda gibi hissediyoruz, huzurlu ve mutlu yaşıyoruz. Allah Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere dernek yetkilileri ve hayırsever vatandaşlardan razı olsun."

"Savaşın ortasında yaşamak zor"

İntizar Hamet (34) de Deyrizor'un köyündeki evlerine isabet eden bomba nedeniyle eşinin hayatını kaybetmesiyle yaşamlarının alt üst olduğunu belirtti.

Savaşın ortasında yaşamanın zor olduğunu ve çocuklarıyla Türkiye'ye gelmeye karar verdiklerini anlatan Hamet, "Eşim ölmeden önce de sıkıntılar yaşıyordum ama onun olması bize güç veriyordu. Eşim de gidince yaşamımız daha da zorlaştı. Ben de milyonlarca Suriyeliye kucak açan kardeş ülke Türkiye'ye göç etmeye karar verdim." dedi.

Akçakale'ye gelince çok geçmeden konukevine yerleştiklerini bildiren Hamet, "Allah'a şükürler olsun, maddi manevi tüm ihtiyaçlarımız karşılanıyor." ifadesini kullandı.

Emine Habeş ise eşini kaybettiğini belirterek, "Savaşın yaşandığı bir ülkede dul kalmak çok zor. Çocuklarımı babasız büyütmek çok acı veriyor. Ama çok şükür, çocuklarımın güvende olması ve geleceğe hazırlanmaları tek teselli kaynağım." diye konuştu.

Kaynak: AA