Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, eş rızası alınmadan familya konutu dair yaptırılan ipoteğin asılsız sayılacağına hükmetti. Kararda, konutun sahibi eşin, evimizdeki yaşantıyı güçlüğe sokacak biçimde, gayrimenkulu ipotek ettiremeyeceği, bu işlemin fakat gayrı eşin bariz rızasıyla yapılabileceği kaydedildi.

Bursa'da müşterek kişi, bankadan emniyet aldı ve inanca düşüncesince tapusu kişi dair bulunan evini tutu ettirdi. Borcun ödenmemesi dair bankanın yürütme takip edeni başlatmasının arkası sıra bu ferdin eşi, tutu edilen habbe familya konutu bulunduğunu belirterek, ipoteğin kaldırılması isteğiyle sorun açtı.

Gemlik 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı reddetti. Yerel duruşma kararında, ev sahibinin ansızın çok taşınmazının olduğu, mahkemeli bankanın bahis konusu habbe familya konutu bulunduğunu bildiğinin kanıtlanamadığı belirtildi.

Türk Medeni Kanunu'nda eşlerin birbirleri ve üçüncü kişilerle türel işlemlerinde hürriyet endüstrisi tanındığı fakat bazısı tüzel işlemlerin gayrı eşin rızasına ilişkin bulunduğu kuralı getirilerek, familya birliğinin korunmasının amaçlandığı kaydedildi.

Kararda, şu değerlendirmelere arazi verildi:

'Aile konutunun maliki bulunan eş, familya konutundaki yaşantıyı güçlüğe sokacak biçimde, familya konutunun tutu edilmesi kabilinden 'tek başına' müşterek ayni hakla sınırlandıramaz. Bu sınırlandırma fakat gayrı eşin bariz rızası alınarak yapılabilir. Her ne denli tutu direkt doğruya familya konutundan yararlanma ve yerleşme hakkını engellemiyorsa da adalet sahibi eşin biçimsiz oruçlu ve danışıklı işlemleriyle familya konutunun vasıtasız çıkarılma tehlikesi zımnında tutu işlemine gayrı eşin bariz rızası şarttır.'

Kaynak: AA