Beş yıllık davada milyonlarca sayfa evrak yığıldı

Ümraniyeden Silivriye

Ergenekon davasında karar, 5 yıllık yargı sürecinin sonunda 5 Ağustos’ta açıklanacak. 20 Ekim 2008 tarihinde başlayan ve 23 dosyanın birleştirildiği 66’sı tutuklu 275 sanıklı dava, 5 yıldır hep siyasi gündemin ilk sıralarında oldu. Tutuklandığında gazetemizin Ankara Temsilci olan CHP İzmir Milletvekili ve gazetemiz yazarı Mustafa Balbay ve CHP Zonguldak Milletvekili Başkent Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde milletvekili seçilmelerine karşın tahliye edilmediler. Cumhuriyet savcıları Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Murat Dalkuş’un, 18 Mart 2013 günü 64 kişi hakkında ağırlaştırmış müebbet hapis cezası istedikleri esas hakkındaki mütalaayı vermelerinden 1.5 ay sonra 21 Haziran 2013 günü dava, karar açıklanmak üzere ertelendi.
Dava sürecine ilişkin detayları, usul hukukuna aykırılıklar, uzun tutukluluk sürelerine adil yargılanma hakkının ihlaline ilişkin tartışmaları daha sonra ele alacağız. Dizinin ilk gününde, Ergenekon soruşturma ve kovuşturma sürecinin ilk aşamasını özetleyeceğiz.

Ümraniye bombaları

12 Haziran 2007 tarihinde Ümraniye Çakmak Mahallesi’nde 27 adet el bombası ve bazı patlayıcıların ele geçirilmesinin 5 yıllık sürecin başlangıcı olduğu sonradan anlaşıldı. Özel yetkili cumhuriyet savcısı Zekeriya Öz tarafından 2008 yılının ocak ayından itibaren yürütülen soruşturmalar kapsamında 10’u aşkın dalgada başta 21 Haziran 2010 tarihinde yitirdiğimiz gazetemiz imtiyaz sahibi ve Başyazarımız İlhan Selçuk olmak üzere aydınlar, öğretim üyeleri, askerler, polisler, sendikacılar, gazeteciler, sabaha karşı baskınlarla evlerinden alındı. Dalga dalga gelen operasyonlar, “Derin devlet operasyonları ve faili meçhul cinayetlerin aydınlatılacağı, darbe girişimlerinin ortaya çıkarılacağı” açıklamalarıyla İtalya’daki “temiz eller” ve “gladyo” operasyonları örnek gösterilerek büyük iddialarla sürdürüldü.

Selçuk’un evi basıldı

21 Haziran 2010’da kaybettiğimiz Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarımız İlhan Selçuk da 21 Mart 2008’de sabaha karşı evi basılarak gözaltına alındı. 22 Mart günü gece yarısı nöbetçi hâkimlik tarafından serbest bırakıldı. İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek aynı operasyonda gözaltına alınıp tutuklanırken eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Ergenekon adı

Ümraniye’de patlayıcıların ele geçirilmesinden 1.5 yıl sonra 14 Temmuz 2008 tarihinde başsavcı Aykut Cengiz Engin, o dönem Beşiktaş’ta ağır ceza mahkemelerinin bulunduğu İstanbul Adliyesi’nin bahçesinde iddianamenin mahkemeye sunulduğunu açıkladı. Başsavcı Engin, soruşturmalara “Ergenekon” adının verilmesine ilişkin soruları yanıtlarken “İddianamede yer alan ve kamuoyunda ‘Ergenekon’ olarak vasıflandırılan bu isim, bir örgütün yapılanmasında örgüt mensubu olarak iddia edilen kişilerin kendilerinin örgütlerine verdikleri bir isimdir. Bu itibarla bu şekilde zikredilmiştir” dedi.

2 bin 455 sayfalık iddianame

CMK’nin 250. maddesiyle görevli cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından hazırlanan 441 klasör ekleri bulunan ve 2 bin 455 sayfadan oluşan ilk iddianame, Özel Yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 25 Temmuz 2008 tarihinde kabul edildi. Birinci Ergenekon iddianamesinde İlhan Selçuk, Doğu Perinçek’in de aralarında bulunduğu 46’sı tutuklu 86 kişiye “Silahlı terör örgütüne üye olmak”, “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmak veya görev yapmasını engellemeye teşebbüs”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne karşı halkı silahlı isyana tahrik”, “Patlayıcı madde bulundurmak, atmak ve bu suçları azmettirmek”, “Danıştay saldırısına ve Cumhuriyet gazetesine patlayıcı madde atmak suçlarına azmettirmek”, “Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek, kişisel verileri kaydetmek”, “Askeri itaatsizliğe teşvik”, “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” gibi suçlamalar yöneltildi. Ümraniye’de bir gecekonduya 27 el bombası sakladığı iddia edilen emekli Astsubay Oktay Yıldırım’ın 1 No’lu sanık olduğu iddianamenin sanıkları arasında Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol, Susurluk davasından hükümlü Sami Hoştan, “Drej Ali” olarak tanınan Ali Yasak, organize suç örgütü liderliğinden hükümlü Sedat Peker, Akın Birdal suikastını azmettirmekten ve organize suçlardan hükümlü Semih Tufan Gülaltay da yer aldı.

Yarın: Balbay’ın tutuklanması ve usule aykırı uygulamalar

file:/Volumes/orjinaller/99ERGENEKON2

Ergenekon davasını protesto eden sanık yakınları ve yurttaşlara biber gazı ve coplarla müdahale edilmişti.

Cumhuriyet