İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD’den dönüş yolunda “Ana” uçağında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, terör örgütü PKK'nın son dönemde artan eylemlerini "Bizim sınırötesi operasyonlarımızda çok zayiat verdiler. İntikam alma gayreti içindeler" sözleriyle değerlendirdi.

Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani'ye PKK ile ilgili olarak "Ya siz bitirin ya müşterek hareket edelim ya da biz bitiririz" mesajını ilettiğini söyledi. Erdoğan “İkisi de terörden yaka silkiyor” dedi.

Başbakan Erdoğan, hem terörle mücadelenin hem de "siyasi ayakla" müzakerenin süreceğini vurguladı.

Erdoğan, siyasi ayaktan kastınız ne sorusuna ise "Siyasi ayak iki parça. Dağ kadrosu iki parça. Avrupa ve İmralı da var" şeklinde yanıt verdi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile yaptığı görüşmede PKK'ya karşı mücadelenin gündeme geldiğini belirten Erdoğan, "İstihbarat paylaşımı ve operasyon anlamında müşterek hareket etme imkanımız var" dedi.

HATAY ZİYARETİ
Suriye'ye yönelik yaptırımlar konusuna da değinen Başbakan, silah sevkıyatının durdurulması dışındaki seçeneklerin değerlendirileceğini ve Hatay'a yapacağı ziyaretin suriye politikası açısından bir dönüm noktası olacağını ifade etti.

‘İSRAİL’İN ORADA İŞİ NE?’
Başbakan Erdoğan, Akdeniz'deki sondaj gerilimiyle ilgili sorulara da yanıt verdi.

“Son zamanda oralara çıkmadığımız içindir ki bazıları meydanı boş buldu" diyen Erdoğan, "Bayram değil, seyran değil. İsrail'in oralarda işi ne? İsrail petrol aramada uzman bir ülkde değil ki..." ifadelerini kullandı.

NTV