Cumhurbaşkanı Erdoğan, yabancı medya temsilcileri ile buluştu. Erdoğan'ın konuşmasından başlıklar şöyle:

"Suriye halkı Esed’e karşı direnirken, üzerlerine DEAŞ, PKK binmiştir. Ağırlıklı olarak sayı Obama döneminde ülkemize nüfus gelmiştir. Suriye'yi mesken tutan terör örgütleri saldırılarını Türkiye'ye de yöneltmiştir. Fırat Kalkanı'nda üç bine yakın DEAŞ'lıyı etkisiz hale getirdik. DEAŞ hızla çözüldü. Bu konuda Amerikan hükûmetine yaptığımız teklifler kabul edilmedi. Bu defa de PKK sınırlarımız boyunca bir tehdit haline dönüştü. Yaptığımız ikazlara rağmen bir adım atılmadı"

Amacımız YPG’yi sınırlarımızdan uzaklaştırmak. Güvenli bölge projemizi 2016 yılında G-20 Zirvesi’nde liderlere teklif ettik. Zeytin Dalı Harekâtı’ndan sonra da dile getirdik. Bunun üzerine 9 Ekim saat 16.00’da başlattık.

Barış Pınarı Harekâtı anlık bir oluşum değildir. Hazırlığı üç-dört yılı bulmaktadır. Bu gelişmeler anlık olmadı. Harekâttan önce 6 Ekim’de Trump’a harekât yapacağımızı söyledim. Kuzeydeki ABD askerlerini çekeceğini söyledi. Kısa sürede 30 km. Derinliğe ulaşınca ABD ve bazı ülkelerin birtakım tavrı değişti.

4 askerimiz şehit oldu, 750'ye yakın terörist etkisiz hale getirildi. 20 sivil vatandaşımız şehit oldu. Hiçbir ülkeden sivil kayıplarımız için aramadı ama harekâtı durdurmak için pek çok ülke görüşme yaptı.

Muğla'da sosyal destekler yüzde 110 arttı Muğla'da sosyal destekler yüzde 110 arttı

Barış Pınarı Harekâtı’nı mecbur kaldığımız için yaptık.

ABD 5 gün içinde teröristlerin ilan ettiğimiz güvenli bölgeden çıkışını sağlayacak. 120 saat süre verdik. Bu arada TSK oradan ayrılmayacak. Bu işlemler tamamlandıktan sonra Barış Pınarı Harekâtı da sona erecektir. Ülkemize yönelik tüm yaptırımlar ortadan kalkacaktır.

ABD Başkanı'nın mektubunu unutmadık, unutmamız doğru değil. Bizim karşılıklı olan sevgi saygımızda bunları sürekli tutmaya müsaade etmiyor. Bu konuyu bugünkü meselemiz ve önceliğimiz olarak görmüyoruz. Vakti zamanı geldiğinde gerekenin yapılacağını da bilinmesini istiyoruz. Suriye krizinin kısaca özeti bu şekildedir. ABD, salı akşamına kadar sözünü tutabilirse güvenli bölge hayata geçmiş olacaktır, tutamazlarsa Barış Pınarı Harekâtı kaldığı yerden devam edecek."

Kaynak Cumhuriyet