İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Balyoz Planı Davası’nın 87. duruşmasında savunma yapan emekli Orgeneral Ergin Saygun, Balyoz Darbe Planı’nın konuşulduğu Plan Semineri’nin ses kayıtlarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman’a verildiğini söyledi. Saygun, Yalman’ın mahkemede tanık olarak dinlenmesini istedi.


Davanın dünkü duruşmasına, önceki gün yaşanan tartışma üzerine salonu terk eden Saygun dışındaki sanık avukatları katılmadı. Mahkeme Başkanı Ömer Diken, avukatlarının reddi hâkim talebinin “Talebinin mahkemeyi uzatma amaçlı olduğu” gerekçesiyle reddildiğini bildirdi. Duruşmada savunma yapan Saygun, 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu Komutanlığı’nda düzenlenen seminerler öncesi kendisine fikirlerinin sorulduğunu hatırlatarak, özetle şunları söyledi: “Seminer içeriğiyle ilgili görüşmelere katılıp, fikrimi beyan ettim. 3. Ordu’dan seminere katılacakları bizzat kendim seçtim. Bu tip seminerlere katılan genç subaylarımızın sunumlar yaparak, kendilerini göstermelerini isteriz. Seçtiğim subaylar da buna göre belirlendi... Bazı gazete ve televizyon kanallarında Hudson Enstitüsü’nün hazırladığı komplo planı ile ki, bu planın içerisinde Beyoğlu’nda terörist bir saldırı, patlama ve çeşitli illerde camilere bombalı saldırılar yer alıyor. Emniyet sorgumda, sinagog ve HSBC bombalamalarını benim yapıp yapmadığımı, patlamalar sırasında nerede bulunduğumu sordular. Önce bunu şaka sandım. Ama sonra ciddiyetlerini anladım. Kazara ‘İstanbul’daydım’ desem patlamalar benim üzerime kalacaktı.”

‘Yalman tanık olarak dinlenmeli’

Plan seminerleri kasetlerine de değinen Saygun, “Plan seminerlerinin kasetleri, seminerden birkaç gün sonra dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’a Başbakan tarafından verilmiştir. Oysa ki bu seminer hakkında görüşü sorulan MİT ve polis ‘Bilgimiz yoktur’ demiştir. Bu durumda bu kurumların da tarafsızlığı tartışılmalıdır. Ayrıca Aytaç Yalman bu davada tanık olarak dinlenmeli” dedi.

Başbakan duyduğunu açıklamıştı

Başbakan Erdoğan iki yıl önce partisinin il başkanları toplantısında, darbe girişimlerine ilişkin, şunları kaydetmişti: “Ülke, gelecek, demokrasi ve özgürlük adına her türlü senaryo ve girişimin karşısında dimdik durduk, bundan sonra da aynı şekilde dimdik durmaya devam edeceğiz... Siz zannediyor musunuz ki, biz bunları hiç duymuyorduk. Hayır, bunlar duyuluyor. Ama biz hiçbir zaman gerilimin taraftarı olmadık. Biz işimize baktık. Ne yazık ki onlar da işine baktı. Üzüldüğümüz yan bu.”

TARAF