CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan Uludere operasyonundan, öncesinde haberi olmadığı yolundaki sözlerini, “acizlik” ifadesi olarak tanımladı. Kılıçdaroğlu, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in Uludere olayına yönelik sözleriyle ilgili olarak da “Kendi halkına bu kadar saygısız davranan bir bakan, Türkiye Cumhuriyeti’nde içişleri bakanlığı koltuğuna oturmamıştır” diyerek tepki verdi.

Kılıçdaroğlu, Şahin’in, bombalanan siviller için “Onlar sağ yakalansalardı kaçakçılıktan yargılanacaklardı” yolundaki sözleriyle ilgili olarak, “Bakan Şahin, ‘Efendim bunlar kaçakçı, nasıl olsa yargılanacaklardı’ ifadeleriyle, ‘Bunlar kaçakçı oldukları için yakalandıklarında yargılanacaklardı, yani öldürüldüler, böylece mesele bitti’ demeye getiriyor. Böyle bir anlayış, böyle bir algı olabilir mi?” dedi. Bölgede zaten kaçakçılık yapıldığının herkes tarafından bilindiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Ama siz kendi insanınıza karşı bu kadar acımasız bir söylemi nasıl dile getirirsiniz? Bunu anlamakta gerçekten zorlanıyorum” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Şahin’in, Uludere’de vur emrini kimin verdiği tartışmalarıyla ilgili bir soruya, İçişleri Bakanı olarak kendisinin 81 ilde 5-6 bin kilometrelik sınırda meydana gelen olayları anlık yönetecek durumda olmadığı şeklindeki yanıtıyla ilgili olarak da şunları söyledi:

“Burada (Bakan’ın sözlerinde) bir saptırma var. Bir sefer şunu bilmemiz lazım, olay sınır ötesi operasyon, Türk savaş uçakları sınır ötesine gitti, sınır ötesine gidip bomba atıyorlar dolayısıyla başbakan ve hükümetin bilmesi lazım, bilmiyorsa bu daha da büyük, vahim bir olaydır.”

Hükümet yetkiyi devredemez

Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın, hafta başında yaptığı açıklamada, 34 kişinin öldüğü operasyondan sonradan haberi olduğu yolundaki açıklamalarıyla ilgili olarak, “Eğer gerçekten sınır ötesi operasyonlardan bakanların, başbakanın haberi yoksa o zaman vahim bir durum var demektir” diyerek, hükümetin kendisine verilen sınır ötesi operasyon yetkisini devretme (TSK’ya) yetkisinin bulunmadığını vurguladı. Kılıçdaroğlu, şu görüşleri dile getirdi:

“Çünki sınırötesi operasyon, TBMM’nin yetkisindedir ve bu yetki TBMM kararıyla hükümete devredilmiş durumda. Hükümet, bu yetkiyi hangi gerekçe ve hangi anlayışla devredebilir. Böyle bir yetkisi yoktur. Hükümet bu yetkiyi, niçin, neden, nasıl kullandığını kamuoyuna çıkıp anlatmak durumundadır. ‘Ben sorumluluğu attım, benim sorumluluğum yok’ böyle bir anlayış olabilir mi?”

Sınır ötesinde yetki devredilmez

Sınır ötesi operasyonlarda sorumluluğun siyasi organa ait olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Çünkü yetkiyi devreden bir siyasi kurumdur. TBMM’den yetkiyi alan bir siyasi kurumdur. Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin, kendi emrindeki kişilere sorumluluğu delege etmesi diye bir şey demokrasilerde söz konusu olamaz. Siyasi otorite her zaman bunun sorumlusudur. Sınır ötesi operasyonlar bir anlamda savaştır çünkü siz bir başka ülkenin toprağına giriyorsunuz. Başbakan’ın ‘olaydan haberim yoktu,’ demesi bir acizlik ifadesidir.”

Erdoğan derhal özür dilemeli

Erdoğan’ın, “Uludere olayıyla ilgili behemehal, gecikmeksizin özür dilemesi gerektiğini” ifade eden Kılıçdaroğlu, bir soru üzerine, Genelkurmay Başkanı’nın bir bürokrat olduğunu ve neyse hükümetin gereğini yapması gerektiğini belirterek, “Ama bizim muhatabımız siyasi otoritedir, siyasi otoritenin gecikmeksizin yaptığı bu hatadan dolayı özür dilemesi gerekiyor” dedi.