ANKARA - Merve Yıldızalp

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca engellilerin erişebilirliğine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında, mevcut uygulamalar iyileştirilirken, erişilebilirlik konusundaki yeni uygulamalar için de çalışmalar hızla sürdürülüyor.

Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'nde temel bir hak olarak ele alınan erişilebilirlik, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının öncelikli çalışma alanları arasında yer alıyor.

Erişilebilirlik, "binaların, açık alanların, ulaşım ve bilgilendirme hizmetleri ile bilgi ve iletişim teknolojisinin, engelliler tarafından güvenli ve bağımsız olarak ulaşılabilir ve kullanılabilir olması" şeklinde tanımlanıyor.

Engellilerin toplumsal yaşama katılımı için öncelikle evlerinden çıkmaları, kaldırımlar, yaya geçitleri, parklar gibi açık alanları, tüm binaları ve toplu taşıma alt yapısı ile araçlarını kullanabilmesi gerekiyor.

Erişilebilirliğin hayata geçirilmesine yönelik yapılan mevzuat düzenlemeleri kapsamında, Engelliler Hakkında Kanunu'nun 7'nci, geçici 2 ve 3'üncü maddelerinde, kamu kurum ve kuruluşlarına ait resmi yapılar, tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılan ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar, ayrıca büyükşehir belediyeleri ve belediyeler tarafından şehir içinde sunulan ya da denetlenen toplu taşıma hizmetleri ile şehirler arası ulaşım, servis ve turizm taşımacılığında, erişilebilirliğin sağlanmasına yönelik hükümler yer alıyor.

Kanunun geçici 3'üncü maddesi ile erişilebilirliğin izlenmesi ve denetlenmesi görevi, kamu ve engellilere yönelik sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonlarına verildi.

Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği, 20 Temmuz 2013'te yürürlüğe girdi. Yönetmelik ile illerde valilikler bünyesinde kurularak denetimlerde bulunan komisyonlara vatandaşlar başvurabiliyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, komisyonların etkin ve verimli biçimde çalışmalarına yönelik koordinasyon sağlanıyor ve teknik destek veriliyor.

Eğitimlere bin 335 kişi katıldı

Erişilebilirlik konusunda bilgi ve bilinç düzeyinin artırılması çalışmaları kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında pek çok eğitim düzenlendi.

Erişilebilirlik kültürünün oluşması, mevzuatta yer alan yükümlülüklerin yerine getirilmesi ve yapılacak uygulamaların standartlara uygun şekilde hayata geçirilmesi için 2011'den bu yana yaklaşık 8 bin üst düzey yönetici ve teknik personele verilen eğitimler, bu yıl da hızla sürüyor.

Bu kapsamda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının merkez ve bölge müdürlükleri, Karayolları ve PTT Genel Müdürlükleri, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı merkez, kamu hastaneleri genel sekreterlikleri, halk sağlığı kurumları ve il sağlık müdürlükleri ve hastanelerde görev yapan teknik personele düzenlenen eğitimlere bin 335 kişi katıldı.

Erişebilirlik için bilgilendirici broşür

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce, farkındalığın artırılması ve vatandaşlar tarafından yaratılan toplumsal ve kültürel engellerin önlenerek, engellilerin erişebilirliğinin sağlanması amacıyla bilgilendirici broşür hazırlandı.

Erişilebilirlikte mevcut durumun tespitinin nasıl yapılacağıyla ilgili iki bilgilendirme filmi de hazırlanarak, bakanlığın internet sitesinde yayımlandı.

Erişilebilirlik standartlarının güncel ihtiyaçlara cevap verecek şekilde revize edilmesi ve ortaya çıkan ihtiyaçlara yönelik yeni standartların hazırlanması çalışmaları ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliğinde sürdürülüyor.

Kaynak: AA