Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), hayvancılık fail üreticilerin gündüz paneli yahut gübre gazı yöntemi ile özlük enerjilerini de üretmelerine dayanak noktası verecek.

TKDK IPARD 2 Programı kapsamında işletmenin özlük erke tüketimini karşılayabilmesine müteveccih yenilenebilir erke yatırımlarına dayanak noktası verecek. Bu kapsamda gündüz enerjisi sistemleri, yel enerjisi, jeotermal erke ve biyokütle sistemlerine dayanak noktası sağlanacak.

IPARD 2'nin 'Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme' tedbiri kapsamında kar gayesi güden esas ve hukuksal şahıslara hoppadak cazibe istihsal ve satı gayeli yenilenebilir erke tesisi kurulumuna dayanak noktası verilecek. Yenilenebilir erke kaynaklarını kullanacak üreticiler, başıboş kendisine 1 megavata denli istihsal yapabilecek. İhtiyacının fazlasını ise Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ) ile anlaşılıp satabilecek. Bu hibenin dayanak noktası payı ise yüzdelik 65 olacak.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Konya İl Koordinatörü Hakan Doğan, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, verilecek destek sunar ile Türkiye'de yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını söyledi.

Son çağda erke üretiminin, konuşu ve çevreye duyar bulunmasına ehemmiyet verildiğini tamlayan Doğan, 'Ülkemizin akan açığının en asliye nedeni enerji. Doğalgaza bağımlıyız. Güneş gücünü değerlendirebilecek en güzel konumda olmamıza karşın çıtırbom kalıyoruz. Avrupa'daki kimi devletler gübre gazı enerjisine envestisman yapıyor, taşıl yakıtları ayrılma ediyorlar. Enerji üretimine dayanak noktası vererek bu sorunları gidermeye çalışacağız' diyerek konuştu.

'Biyogaz enerjisinde de uygulayacağız'

Doğan, 'Artık mazot yada et üreticisi, işletmenin gereksinimi denli gündüz enerjisi paneli koyabilecek. Aynı sürede bu enerjiyi kullanan insan başıboş kendisine 1 megavata denli erke üretebilecek. Bunu hayvanca atıklardan imal edilen gübre gazı enerjisinde de uygulamaya başlayacağız' dedi.

Enerji maliyetinin yüksekliğinin hayvancılık ile uğraşan üreticiyi de güç vaziyette bıraktığına dikkati çekici Doğan, 'İşletmelerin özlük enerjilerini, verilecek hibelerle üretmesi baş döndürücü önemli. Bu, üreticiyi rekabette müşterek etap öne geçirir. Enerji maliyeti azalacağı düşüncesince satacağı ürünlerde indirime gidecek ve pazardan henüz baş döndürücü arzu görecek' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA