İSTANBUL

Türkiye ekonomisinin en ehemmiyetli merkezi bulunan İstanbul, kamu yatırımları itibarıyla da geçmiş tam arazi alıyor.

İstanbul Valiliğinden meydana getirilen açıklamaya göre, İstanbul'un evren merkezi bulunmasına katkıda bulunacak ve halen bitmeme fail planların başında; Marmaray, 3. Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kanal İstanbul, Galataport, Avrasya Tüneli ve Haliç Yat Limanı geliyor.

Dört ast projeden oluşan Marmaray'da, demiryolu geçit tulum geçişi, tüneller ve istasyonların yapımı tamamlandı.

3. Havalimanı

Temeli 9 Haziran 2014'te atık ve 2017'de bitirilmesi hedeflenen 3. Havalimanı, kamu deposu kullanılmadan Yap-İşlet-Devret modeliyle 10,2 bilyon ekü harcanarak yapılacak.

Havalimanı, Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar yerleşimleri ortada Karadeniz deniz boyu şeridinde arazi meydan tahminî 76,5 milyon metrekare büyüklüğündeki bölgeye mensur edilecek.

Kanal İstanbul

Yapay müşterek su yolu ile Avrupa yakasını ikiye ayırarak Avrupa ve Asya ortada müşterek ada oluşturulacak proje, Türkiye tarihinin en iddialı projelerinden birisi kendisine görülüyor. 25 m. derinliğinde, 150 m. genişliğindeki kanal, Karadeniz'i Marmara Denizi'ne bağlayacak.

Galataport

Proje kapsamında Salıpazarında mevcut limanın kruvaziyer gemiler düşüncesince sıralama edilerek bölgenin turizme müteveccih baştan değerlendirilmesi amaçlanıyor. Yaklaşık 112 bin metrekarelik belirgin ve mestur alanın dönüşümü yapılacak bulunan projenin 16 Mayıs 2013'te 702 milyon dolara ihalesi yapıldı. 30 yıllığına pres hakkı devredilen plan tamamlandığında, kruvaziyer turizmi ile mevrut değme gezgin sayısında 5-6 büküm çoğalma olabileceği kestirim ediliyor.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü

Proje ile İstanbul'daki transit gidiş geliş yükünün hafifletilmesi, vasıtaların kent içi trafiğine girmeden ulaşım kontrollü, erdemli standartlı, kesintisiz, güvenli ve konforlu müşterek defa ile transit geçişinin sağlanması amaçlanıyor.

Haliç Yat Limanı ve kompleksi

Proje süresince 2 nüsha gelişigüzel birisi asgari 70 yat kapasiteli marina ile 2 nüsha 5 elbette 400 odalı otel, dükkanlar, şube ve kurultay merkezi bulunacak.

Muhabir: Semra Orkan

Kaynak: AA