ANKARA - Emniyet Genel Müdürlüğü, 10 gündür tüm Türkiye’de süren Gezi Parkı eylemlerine ilişkin inceleme başlattı. Göstericilere yönelik sert müdahaleyi araştırmak için müfettiş görevlendirilirken inceleme sonunda kapsamlı bir rapor hazırlanacak. Raporda, polisin olaylardaki “kusurları” ve çıkarılması gereken “dersler” yer alacak. Özellikle yoğun gaz bombası kullanımı da mercek altına alındı. Bu arada EGM’de Gezi Parkı olaylarına ilişkin genel hava, “Biz verilen talimatın gereğini yaptık” şeklinde oldu.

Darbe suçlaması
Öte yandan Ankara’daki eylemlerde gözaltına alınan eylemcilere Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde dikkat çekici bir suçlama yöneltildi. Eylemciler, hükümeti devirmeye teşebbüs ile suçlandı. Türk Ceza Yasası’nın 312. maddesine göre bu suçun cezası ağırlaştırılmış müebbet.

TEM’de göstericilere yöneltilen soru şöyle:
“...Taksim Gezi Parkı’nda yapılan yol çalışmasını protesto adı altında ilimizde düzenlenen; cebir ve şiddet kullanarak, baskı, korkutma, yıldırma, sindirme ve tehdit yöntemleriyle devlet otoritesini zaafa uğratmak, devletin iç güvenliğini, kamu düzenini bozmak, Başbakanlık, Bakanlıklar ve TBMM binalarının işgal edilmeye çalışıldığı, kamu malına ve özel mülke zarar verilen, mevcut hükümeti yıkmak, uluslararası platformda zor durumda bırakmak amacıyla gerçekleştirilen eylemlere neden katıldınız? Bu eyleme katılma talimatını kimden aldınız? Eylemleri kim/kimler organize etti?”

Cumhuriyet/ Alican ULUDAĞ Haberi