Ergenekon Davasının KUMPAS olduğu kanıtlandıktan sonra HSYK’nın İstanbul dışına atadığı Ağır Ceza Mahkeme Başkanı H.Hüseyin ÖZESE Adapazarı’na Asliye Ceza Yargıcı olarak atanmıştı. 15 Temmuz FETÖ/PDY Darbe Kalkışması üzerine 20 Temmuz’da tutuklanan ÖZESE, güvenlik nedeniyle Bolu Kapalı Cezaevinde hücreye konuldu. Son durumu öğrenince, tutukluyu ziyaret eden Av. Ömer YASA ile görüştük.

Adalet Biz : Sayın YASA, görüşme isteği ÖZESE’den mi geldi?

Ömer YASA : Hayır. Sorunuzun yanıtını 10 Aralık 2016 günü Facebook hesabımdan yayınladığım şu mesajı ve fotograflarla vereyim:

Silivri Kumpas Davalarının elebaşlarından Zekeriya ÖZ kaçtı ama onun rüzgarında Mahkeme Başkanlığı yaparken kendini kral sanan Hüseyin ÖZESE ise Allahın tecellisiyle ayağıma getirildi. Bolu T tipi cezaevinde Tutuklu olduğunu öğrendiğim bu FETÖ/PDY şüphelisini, gelecek hafta ziyarete gideceğim. Bakalım hoş geldin ziyaretimi kabul edecek mi? Görüşmeyi kabul ederse kendisine iletmemi isteyeceğiniz mesajlarınızı verebilirim.



Mesajıma gelen yanıtların bazılarını da aktarmak isterim:

* "İçten saygılarımızı (!)" İletebilirseniz çok sevinirim Üstadım.

* O zamanki Silivri esirlerinin gözlerini götürünüz.

* Onun yüzünden kaç kişi yıllarca hapishanelerde süründü.

* TC vatandaşı mı? Vicdanı var mı? Abi bunları lütfen sorar mısınız?

* Düşene vurulmayacağını en iyi sen bilirsin…

* ONLARA DESTEK VEREN SİYASİLERİN LİSTESİNİ İSTEYİN....!!!!!

* Yaşadıklarını gerçek bir şekilde yazmasını söyleyin. Hem çok satar hem de topluma faydalı olur.

* Kuddisi Okkır'ın selamını iletin.

* Şahsen ben ülkeye verdiği zararlardan dolayı asla af etmeyeceğim.

* BURADA BU OLAYI YAZMAK CESARETİNİZİ KUTLUYORUM… AÇIK VE NET'SİNİZ... UMARIM GÖRÜŞÜRSÜNÜZ… BİZ DE MERAK ETMEYE BAŞLADIK SONUCU...

* Keser döner sap döner bir gün hesap döner…

* Zekeriya Öz hicret etti bildiğim kadarıyla… devamsızlıktan sınıfta kaldı

* Bu söylemler bizlerin lügatinde yok... ayıp oluyor arkadaşlar...

* Vicdani rahatsızlık duyup duymadığını sorar mısınız?

* Üstadım, aşağıdaki metin Nürnberg Mahkemeleri "Yargıçlar Davası'ndan". 1046-1054 arasını; ve 1143-1156 arasını basıp kendisine verip "Tarih seni böyle anacak. Kuddusi Okkır selam gönderdi" der misiniz?

* Sen ne diyeceğini bilirsin

* Ömer seni kabul ederse sadece gözlerine bak. Ama sakın ayırma gözlerini. Bakabileceğini zannetmiyorum.

* Bir Fransız atasözü vardır...'Hafıza; şiddete uğrayanlara verilen bir tanrı krallığıdır' belleğimizden kimseler silemez. Bu hafıza bize intikam duyguları vermez. Bu da sosyalist terbiyeden gelir... Düşene tekme atmak ancak ırkçılarda vardır...

* Sevgili Ömer kardeşim, senin vereceğin mesajları çok iyi tahmin ettiğim için ziyaretinden sonra bizlere bildirirsen çok sevinirim. Gözlerinden öperim.

* Hukuk herkese gerekiyor.

* Yine etrafına zarar zurt yapabiliyor mu?

* Ona deyin ki, insanların hayatlarından çaldığı her bir dakikanın burnundan fitil fitil gelmesini yürekten diliyorum.

Adalet Biz : Siz İstanbul Barosu Gözlemcisi olarak Silivri Duruşmalarını izlerken basına yaptığınız açıklamalarda özellikle Köksal Şengün’ün ayrılmasından sonraki aşamalarda 13.Ağır Ceza Başkan ve üyelerinin suç işlediklerini ileri sürüyordunuz. Cezaevi görüşmenizde bu konu açıldı mı?

Ömer YASA : Facebook duyuruma dostlardan gelen mesajların çoğunu Özese’ye ilettim. Ayrıca Kürsüde yaptığı hukuk ve kanun dışı uygulamalarını anımsattığımda “Ben TCK ve CMK’yı uyguladım” dedi. Uygulasaydınız burada olmamanız gerekirdi diye tekrar anımsattım. Allah’ın insanlara yüklediği “vicdan” denilen kavramı anlaması için Yargıçlık yaşamım sırasında tanık olduğum iki olayı özetledim. İki ayrı olayda iki ayrı yargıcın o vicdan kavramının çalışması sonucu ilahi adalet önünde nasıl cezalarını bulduğunu anlattığımda bir şey diyemeyerek düşünceye daldı. Bu durum önemliydi. Kendimi bir an için idam sehpasına gidecek hükümlüye telkin veren görevli gibi hissettim.

Adalet Biz : Neredeyse 5 aydır tutuklu olan bir yargıçla konuşmak nasıl bir duygu?

Ömer YASA : Mahkeme Başkanı, Adalet Müfettişi veya önemli davalarda görev almış kişiler tek kişilik hücrelerde tutuluyorlar. O nedenle, çağırmadığı veya vekalet ilişkisi olmayan bir ziyaretçi geldiğini duymak, insan olarak Özese’nin yüzüne de mutluluk yansıtmıştı. Söylediklerime duruşma salonundaki gibi sert yanıtlar vermedi. Aksine, (çok içten olmasa da) yüzü gülümsüyordu.

Adalet Biz : Daha önce sanırım 20 yıl kadar yargıçlık da yapmış 46 yıllık bir hukukçu olarak görüşme sonu izleniminizi nasıl özetlersiniz?

Ömer YASA : Sarıkamış’ta görev yaparken, dosya içeriğine göre ileride hapis cezası almayacağını düşündüklerimi serbest bırakıyordum. Ancak benim serbest bıraktıklarımı hemen tutuklayan bir yargıç vardı. Benden önce tutukladığı (ancak öldürme iddiasına ilişkin hiç kanıt bulunmayan) iki sanığı serbest bıraktığım için koridorda önüme çıkıp “arkadaş adam öldürme sanıklarını nasıl serbest bırakırsın” diye hesap bile sormuştu. Nazikçe yanıtlamış, tartışmamıştım. Ağır Ceza, ilk oturumda o kişilere beraat vermişti. Cezaevi bulunan yerlerde Bayram geldiğinde yargıç ve savcılar tutuklu ve hükümlüleri geleneksel olarak ziyaret ederler. Sözünü ettiğim yargıç, “ tutukladığım veya ceza verdiğim insanların ayağına ben gitmem” demişti. Sonraki bayrama kendisini ikna ettiğimde birlikte cezaevine gittik. Daha sonraki tutuklamalarda daha hassas oldu.

Hasan Hüseyin ÖZESE artık bundan sonra gereksiz cart-curt edebileceği görevlere gelemez ama O ve O’nun gibilerin düştükleri kötü durumlar, dilerim şu anda benzer yanlışları yapan veya yapmaya yeltenen yargıçlara ibret olur.

Haklarında soyut söylentiye dayalı iddiadan başka gizli-açık hiçbir kanıt bulunmayan binlerce şüpheli, İktidarın yarattığı korkunun Allah korkusundan daha fazla etki göstermesiyle içeride yatıyorsa vicdanlar bunun hesabını mutlaka ödeyecektir.