ZONGULDAK

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yaşayan emekli memur Mesut Kılınç, "Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı"ndaki bakır rölyefleri 1 aylık çalışmanın ardından yeniledi.

Emekli memur 57 yaşındaki Kılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rus gemilerince 7 Kasım 1914'te batırılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa gemilerinin mürettebatı anısına Devrim Bulvarı'na yaptırılan, 221 şehidin isminin yazılı olduğu "Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı"nın 4 noktasında bulunan bakır rölyeflerin yıprandığını görünce durumu, Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği'ne bildirdiğini söyledi.

Dernek yöneticisi Durmaz Demiroğlu'nun da konuyu Ereğli Belediyesi'ne taşıdığını anlatan Kılınç, şunları kaydetti:

"Sahilde gezerken sürekli dikkatimi çekiyordu, bakır rölyefler eskimişti. Durmaz Derimoğlu'na konuyu açarak, 'Bunu yenileyebiliriz, herhangi bir ücret de istemiyorum. Belediye malzemesini alsın.' dedik. Buranın rölyeflerini orijinal gemi resimlerine sadık kalmak şartı ile yeniledik. Ön cepheye de bir savaş sahnesi ekleyerek, anıtı biraz daha güzelleştirmiş oldum. Bir hatıra olarak Ereğli'ye kalsın dedik."

Kılınç, yaklaşık 1 aylık çalışma sonucu 4 bakır rölyefi tamamlayarak bugün gerçekleştirilecek anma törenlerine hazır hale getirdiğini söyledi.

Demiroğlu da güzel bir çalışma olduğunu belirterek, "Bu işi yapmanın zor olduğunu biliyorum, bakır dövmek herkesin yapabileceği bir şey değil. 'Malzeme lazım ben yaparım.' dedi. Ereğli Belediyesi Kültür Müdürlüğü kanalıyla Belediye Başkanına gittik, onlar da severek kabul ettiler. İstediğimiz malzemeleri aldılar. 1 ay uğraştı, ben de yanında destek olup moral verdim. Bitti, sevinçliyiz, Ereğli'ye de güzel bir eser kazandırmış olduk." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Mustafa Kemal Bektaş

Kaynak: AA