TBMM

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 'Emekli maaşlarından gelir vergisi kesintisi yapılmasına müteveccih rastgele birlikte çalışmamız bulunmamaktadır' açıklamasında bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun istifham önergesine verdiği bağlanmış cevapta Bakan Ağbal, kanunla kurulan zahmetli sandıkları ile Sosyal Sigortalar Kanunu'nda tamlanan sandıklar çeşidinden ödenen emekli, maluliyet, dul ve babasız aylıklarının, en faziletkâr mutluluk memuruna ödenen en faziletkâr ifa ücreti ile sınırlanmış peyda etmek gibi gelir vergisinden dışarı tutulduğunu anımsattı.

Ağbal, 2015 itibarıyla, amme görevlilerinin ve vazifeli emeklilerinin aylıklarında, ocaktan meri peyda etmek gibi yüzdelik 3 ve temmuzdan meri peyda etmek gibi yüzdelik 1,76 oranındaki para şişkinliği zammı müdahale yüzdelik 4,76 oranında artım yapıldığını belirtti.

Ağbal, açıklamasında şu ifadelere arazi verdi:

'Kamu görevlilerinin finansal ve toplumsal hakları ile vazifeli zahmetli aylıklarında yapılacak artışlar, Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2016 ve 2017 Yıllarını Kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme ile belirlenmiştir. Buna göre, amme görevlilerinin tamamının maaş ve ücretleri ile vazifeli emeklilerinin aylıklarında 2016 yılı Ocak ayından meri peyda etmek gibi yüzdelik 0,90 oranındaki para şişkinliği zammı müdahale yüzdelik 6,90 oranında artım işlenmiş olup, Temmuz ayından meri peyda etmek gibi yüzdelik 5 oranında artım yapılacaktır. SSK ve Bağ-Kur zahmetli aylıkları ise enflasyona ilişkin namına yapılacak artışların haricinde başkaca 2016 yılı Ocak ayından meri peyda etmek gibi 100 TL henüz artırılmıştır. Enflasyonun ince üstünde gerçekleşen emekli aylıklarındaki gerçek artışların emeklilerin satın kabul etme güçlerini artırdığı görülebilmekte olup, zahmetli maaşlarından gelir vergisi kesintisi yapılmasına müteveccih rastgele birlikte çalışmamız da bulunmamaktadır.'

Muhabir: Meltem Öztürk

Kaynak: AA