ADDİS ABABA - SELECHİ TESSEMA/TUFAN AKTAŞ

Etiyopyalı 37 yaşındaki iş kadını Bethlehem Tilahun, 13 yıl önce üretmeye başladığı çevre dostu ve el yapımı ayakkabıları bugün 50 ülkeye ihraç ediyor.

Başkent Addis Ababa'nın Zenebework Mahallesi'nde kurduğu atölyesinde, geri kazanılmış araç lastikleri ve deri kullanarak ayakkabı üretimine başlayan Tilahun, soleRebels markası taşıyan ürünleriyle artık dünyadan gelen talebi karşılamakta güçlük çekiyor.

Üç çocuk annesi ve başarısıyla çok sayıda ödüle layık görülen Tilahun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hikayesinin bir iş umuduyla başladığını anlattı.

"Biz bir ürün satmıyoruz, bir hikayeyi satıyoruz." diyen Tilahun, hikayelerinin, yoksulluğun ve işsizliğin halkın çoğunu umutsuzluğa boğduğu Zenebework Mahallesi'nde başladığını söyledi.

Tilahun, okulu bitirdikten sonra mevcut malzemeleri ve sanatçıların yaratıcı becerilerini bir ürüne, umuda ve işe dönüştürmenin yolları üzerinde düşünmeye başladığını söyledi.

Geleneksel ayakkabılar ilham oldu

Tilahun, ürünün ortaya çıkarılması sırasında kendisine ilham veren şeylerden birinin, kullanılmış lastiklerden üretilen geleneksel "selate" ve "barabasso" ayakkabıları olduğunu belirtti.

İşgalci İtalyan güçlerine karşı başkaldıran yerel savaşçıların bu tip ayakkabıları giymesinin “soleRebels” isminin çıkmasında önemli rol oynadığını kaydeden Tilahun, "soleRebels, kendime ve çevremdeki kişilere iş fırsatı oluşturabilmek için bir fikirdi ve bu fikir geri kazanılmış atık lastiklerden geldi." diye konuştu.

Tilahun, ilk başta 5 kişiyle yola çıktıklarını, şu anda çalışan sayısının 200'e ulaştığını ve genişleme kapsamında 200 kişiyi daha işe almayı planladıklarını dile getirdi.

Az bir para, elde eğrilmiş pamuk, deri, geri kazanılmış malzeme ve lastiklerle işe koyulduğunu belirten Tilahun "Küresel pazara girdiğimizde insanlar bize garip bakıyordu. Bazıları Etiyopya’da yiyecek bir şeyiniz yokken ne oluyor da ayakkabı üretmeye kalkıyorsunuz diyordu.” dedi.

50 ülkeye satıyorlar

Tilahun, 13 yılın ardından soleRebels’in Afrika’nın en hızlı büyüyen ayakkabı markasını olduğunu belirtti.

"İnternet üzerinden dünyanın 50 ülkesine ürün satıyoruz" diyen Tilahun, Japonya, Singapur, Tayvan, ABD, Yunanistan, İspanya, Avustralya ve İsviçre gibi ülkelerde kendi mağazalarını kurduklarını kaydetti.

Tilahun, ülke içerisindeki talebin de giderek arttığını söyleyerek yakın zamanda fabrika açarak el üretimi ile seri üretimi buluşturan yeni bir modele geçeceklerini ifade etti.

Kaynak: AA