ŞANLIURFA - Rauf Maltaş

DEAŞ başta olmak üzere terör örgütlerinin oluşturduğu tehdidi bertaraf ederek hudut güvenliğini artırmak ve koalisyon güçlerine destek vermek amacıyla başlatılan Fırat Kalkanı Harekatı, yaklaşık 3 aydır devam ediyor.

Harekat sayesinde Halep'in Cerablus ilçesi ve civarındaki köylerin DEAŞ'tan temizlenmesi, El-Bab ilçesinden kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için de umut oluyor.

Sığınmacılar, harekatın yoğunlaştığı El-Bab bölgesindeki gelişmeleri medya yoluyla adım adım takip ediyor.

Şanlıurfa'da hayatını sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle sürdüren El-Bab ilçesinin emekli müftüsü Zekeriya el-Mesud, Fırat Kalkanı Harekatı'nın ilçelerine doğru yönelmesinden büyük sevinç duyduklarını söyledi.

İlçe halkının harekat sayesinde rahat bir nefes alacağını belirten el-Mesud, "İlçemizden harekat ile terör örgütlerinin temizlenmesi bizim için çok önemli. El-Bab terörden temizlenince halkımız Cerablus gibi yıllar sonra rahat bir nefes alabilecek. El-Bab, diğer yerleşim birimleri olan Cerablus ve Azez'e göre çok daha büyük ve stratejiktir. Köyleriyle birlikte yaklaşık 400 bin nüfusa sahip ilçemiz. Onun için DEAŞ orayı seçti." dedi.

'Umudumuz orada bir güvenli bölge oluşturulması'

El-Bab ilçesinde daha önce öğretmenlik yapan İsa Bunni de harekatı dikkatle takip ettiklerini belirtti.

İlçelerinin özgürlüğe kavuşacağı günü umutla beklediklerini ifade eden Bunni, "Fırat Kalkanı Harekatındaki en büyük umudumuz bizim, orada bir güvenli bölge oluşturulmasıdır. O güvenli alanda bizim çocuklarımızın eğitimlerine devam etmesini bekliyoruz. Böylece çocuklarımızın hayatında bir istikrar sağlanmasını umut ediyoruz. Türkiye halkının da harekata destek vermesini umut ediyoruz. Zaten tek dayanağımız Türkiye." ifadelerini kullandı.

Sığınmacılardan Muhammed Ali, "Cerablus'un ardından El-Bab'a yönelik bu ilerleyişi selamlıyoruz. Bu harekatın devam ettirilmesini ve ülkemizin diğer bölgelerine de ulaşmasını istiyoruz. Şu an Cerablus'ta Suriyeliler normal, istikrarlı bir hayat sürdürmeye başladı. Şu an orada hayat olağan akışında seyrediyor. Cerablus'un özgürlük noktasında Suriye'nin bütün diğer bölgelerine de örnek olmasını istiyoruz. Bir şekilde Suriye'de doğal hayatın tesis edilmesini bekliyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA