GAZİANTEP

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Şahinbey Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen "Kendi Eğitim Dünyamızın Yeniden İnşası" adlı sempozyumun açılışında konuştu.

Görmez, eğitim meselesinin sadece Türkiye'nin değil acılar içerisinde kıvranan bütün coğrafyanın sıkıntısı olduğunu söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığının veya Diyanet İşleri Başkanının özellikle son zamanlarda eğitimle ilgili söylemler geliştirmesinin bazılarını rahatsız ettiğini dile getiren Görmez, "Onları rahatlatmak için ifade etmek isterim, benim söyleyeceklerim daha çok yaygın din eğitimiyle ilgili ve doğrudan Diyanet İşleri Başkanlığıyla ilgili olacak. Ancak genel olarak eğitimle ilgili söyleyeceklerim hem bu topraklarda yaşayan bir insan olarak, hem hayatını az çok ilimle, irfanla geçirmiş bir kardeşiniz olarak, elbette söyleyeceklerimiz var." dedi.

Eğitime bir bütün olarak bakılması gerektiğine dikkati çeken Görmez, eğitimin sadece okulun ve öğretmenin işi olmadığını, eğitimin bütün toplumun işi olması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'deki yanılgılardan bir tanesinin, din eğitimini hayatı öğreten eğitimin dışında adeta hayatın kıyısına alınması olduğunu aktaran Görmez, şöyle konuştu:

"Dolayısıyla hayatı kompartımanları ayırıp bir parçasına da 'din eğitimi alanı' dediğimizde karşımıza çok daha ciddi sorunlar çıkıyor. O zaman siz istediğiniz kadar seçmeli dersleri artırın, böyle bütüncü bir bakış açısı olmadığı zaman hedeflediğiniz gayelere ulaşmanız mümkün olmaz."

"Irak'ta 1,5 milyon insanı öldürmek tabiatın dengesini bozmuyor ama..."

Geçtiğimiz günlerde ABD'de bir merkezin açılışı sırasında yaşadıklarını anlatan Görmez, şöyle devam etti:

"Merkezimizi açtığımız yer, daha önce bir bataklıktı ve orada bir konteyner mescidimiz vardı, 20 sene vatandaşlarımız orada namaz kıldılar. Yazın tekrar yavaş yavaş o bölgede sivrisineklerin çıkma ihtimali vardı. Açılışı yaptıktan sonra bir süre kaldım. Arkadaşlara bir sinek ilacı bulup bulamayacağımızı sordum ve tabiatın dengesini bozduğu için Amerika'da sinek ilacının yasak olduğunu öğrendik. Fesuphanallah dedim. Irak'ta 1,5 milyon insanı öldürmek tabiatın dengesini bozmuyor ama sinek ilacının kullanımı tabiatın dengesini bozuyor. Ne yaman çelişki. Başka dünyaların üzerine bombalar yağdırmak, kimyasal silahlar üretmek tabiatın dengesini bozmuyor, ama sinek ilacı yasak, maşallah. Bu çelişki bize özgü bir çelişki değil, bu çelişki içinde yaşadığımız bütün dünyanın yaşadığı yaman çelişki."

Fotoğraf: Kerem Kocalar

Kaynak: AA