Etkin Eczacılık Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada, herkesi kış hastalıklarına karşı hazır olma ve bilgilenme çağrısı yapıldı. Halk arasında sıkça karıştırılan grip ve soğuk algınlığının farklı hastalıklar olduğunu vurgulayan dernek yetkilileri, eczacıların kış hastalıklarından korunma yolları, sonraki adımlarda hastalık halinde neler yapılacağı, hangi durumda doktora başvurulması gerektiği ve söz konusu hastalıklarda antibiyotiklerin yanlış kullanımı konusunda en güvenilir danışma mercilerinden biri olduğunun altını çizdi.

GEREKSİZ ANTİBİYOTİK KULLANIMI ÇOK YANLIŞ

Kış hastalıklarının risk grubunu özellikle çocuklar (okula giden ve 2 yaş altındaki çocuklar) olmak üzere hamileler, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar (astım veya diğer akciğer hastalığı, baskılanmış bağışıklık sistemi hastalığı, kronik böbrek, kalp, diyabet hastaları) oluşturuyor. Özellikle bu risk gruplarına dahil olan kişilerin, kış hastalıklarına dair belirtilerin görülmesi halinde doktora başvurması, erken teşhis ve kolay tedavi konusunda büyük önem arz ediyor. Toplumda sık görülen yanlışlardan birinin her kış hastalığı belirtisinde, doktor tavsiyesi almadan bilinçsizce antibiyotik kullanımına başvurmak olduğuna vurgu yapılan açıklamada, soğuk algınlığı ve gribe virüslerin yol açtığını vurgulandı. Yetkililer, virüslerin antibiyotiklerden etkilenmediğinin altını çizerek, doktor önerisi olmadan antibiyotik kullanmak gerektiğini belirtti.

Hastalıktan korunmak için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğine işaret edilen açıklamada şöyle denildi: “Güçlü bir bağışıklık sistemi hastalıktan korunmanın en temel yolu. Bunun için 8 saat uyumak, dengeli beslenmek, stresten kaçınmak, sigaradan uzak durmak ve bağışıklık sistemini desteklemek gerekiyor. Ayrıca uzmanlar elleri sık sık yıkamayı, bulunulan ortamı havalandırmayı, hasta kişilerle temastan kaçınmayı ve risk grubundakilerin gribe karşı aşılanmasını tavsiye ediyor.”

Dernek yönetimi hastalığın geçmemesi durumunda doktora başvurmak gerektiğine dikkat çekerken bunları şöyle sıraladı: “Hamileyseniz. Belirtiler 10 günden fazla sürerse (çocuklar için 5 gün, 1 yaş altı için beklemeden). Ağrı kesicilerle geçmeyen baş- boğaz-kulak ağrısı varsa. Tüberküloz, romatizmal ateş, böbrek ve kalp hastalığınız varsa. Ciddi göğüs ağrısı ve soluk alma problemi varsa. Koyu kıvamlı, yeşil ya da kanlı balgamlı öksürük varsa. Boynun iki tarafında ya da arkasında şişmiş, sert ağrılı kitleler hissediliyorsa.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr