E-Faturaya Geçtiğinizi Nasıl Anlayacaksınız?

Tarih: 19.08.2013

Değerli okurlarım, bilindiği üzere yakın bir zamanda 421 nolu VUK tebliği yayınlanmış ve söz konusu tebliğde Elektronik Faturaya Geçiş Esasları ile ilgili gerekli açıklamalar yapılmıştı.

Buna gore,Madeni yağ lisansına sahip şirketlerden mal alan (benzin, mazot vb) işletmelerin ciroları 31.12.2011 tarihi itibariyle asgari 25 Milyon TL ise Elektronik faturaya geçmek zorundadırlar. Yine ÖTV Kanununa ekli III sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler “İLE”, bunlardan mal alan (mal derken bu şirketlerin sattıkları alkol,sigara değil her türlü mal anlaşılması gerekmektedir) şirketlerin cirosu 10 Milyon ise  E-fatura uygulamasına geçmek zorundalar.

İşte bu noktada şirketlerin 2011 yılı 191 indirilecek KDV listesini excel ortamına döküp sirkü ekinde yer alan madeni yağ satan firmalar ile ÖTV Kanununa ekli 3 sayılı listedeki malları ithal, inşa veya imal eden şirketlerin olup olmadığını taraması gerekmektedir.

Örneğin 2011 yılı indirilecek KDV listesinde Migros’tan yapılan bir alışveriş var ise ve işletme cirosuda 10 Milyon TL’nin üzerinde ise bu takdirde e-faturaya geçmek için 1 Eylül 2013 tarihine kadar http://www.efatura.gov.tr/ adresinden başvuru yapılması gerekmektedir.

Yine KDV iadesi alan firmalar yüklenilen KDV listelerinde söz konusu firmaların (Migros gibi) vergi numaralarını sisteme yüklediklerinden dolayı iade alan firmaların e-fatura tespiti Maliye açısından çok daha kolay olacaktır. Bu nedenle KDV İadesi alan firmalar savunması en zayıf olan halkayı teşkil etmektedir. Bunun özellikle altını çizmek istiyorum.

Madeni yağ satan şirketler ile  ÖTV Kanununa ekli 3 sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal eden şirketlerin hangileri olduğunu öğrenmek için 58 Nolu VUK Sirkülerini açıp ekte yer alan linkleri tıklamanız yeterlidir.

Koray ATEŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
E. Öğretim Görevlisi

http://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/koray/070/