Dünyanın en şişman fonları, Büyük Britanya'ya müteallik Cayman Adaları, Britanya Virgin Adaları, Jersey ve Bermuda kadar “vergi cennetlerine” akıyor.

“Finansal Gizlilik Endeksi” (FSI) 2015 verilerine layıkıyla topu topu dünyada kısaca 21 ila 32 trilyon dolar arasındaki mali servet ya enikonu ceninisakıt ihsan ödenen veya on paralık ihsan ödenmeyen devletlerde tutuluyor.

Diğer birlikte değişle bu mali yaratıklar bulunan ihsan sistemlerinin dışına çıkartılarak seçenek ihsan cennetlerine yönlendiriliyor. Her sene 1 ila 1,6 trilyon doların ise gene bu ihsan cennetleri üstünden aklandığı kestirim ediliyor. Alternatif ihsan cennetleri içinde Büyük Britanya'ya müteallik Cayman Adaları, Britanya Virgin Adaları, Jersey ve Bermuda kadar adalar öne çıkıyor.

Örneğin Cayman Adaları kısaca 1,4 trilyon dolar varlıkla dünyanın altıncı şişman bankacılık merkezi durumunda. Adalardaki toplanmış 11 bin kaynak firmanın toplamda 2,1 trilyon dolar hacminde açık varlığa erbap bulunduğu kestirim ediliyor.

Toplam beniz ölçümü 259 kilometre rubai bulunan bu adalarda kısaca 200 veznedar ve 95 bin iştirak kayıtlı. Cayman Adaları'nda beledi şirketlerden dirimlik vergisi alınmazken, hükümetin anne dirimlik kalemini ise bilvasıta rüsum oluşturuyor. Cayman Adaları mali hesapların gizliliği dair dünyada beşinci tam toprak alıyor. Diğer birlikte değişle başka devletlerin Cayman Adaları'ndaki bankacılık işlemlerine müteallik detayları edinmeleri hazırlop değil.

Yaklaşık 23 bin ferdin yaşamış bulunduğu “Britanya Virgin Adaları”nda ise kanuncu tensikat çerçevesinde kurumsal dirimlik vergisi ödenmezken elden kağıt üstünde kurulan firmalar üstünden muamelat gerçekleştirmek mümkün. Uluslararası yatırımcılar “paravan şirketler” üstünden varlıklarını bu adalara ferah ferah aktarabiliyor.

Britanya Virgin Adaları mal akışında transit ülke

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) 2013 verilerine layıkıyla Britanya Virgin Adaları en aşırı direkt yatırımın (FDI) yapıldığı 4. bire birlikte sürede en aşırı direkt envestisman fail 6. dünya durumunda. Bu da kısaca 153 kilometrekare beniz ölçümü bulunan adaların mal akışında “transit ülke” yerinde bulunduğunu gösteriyor.

Jersey adası ise İngiltere'nin başkenti Londra'nın kısaca 135 kilometre güneyinde toprak alıyor. Yaklaşık 100 bin sözü geçen Jersey, başta İngiltere'de beledi firmaların fonlarını aktardığı en ehemmiyetli ihsan cennetlerinden biri adına biliniyor. Jersey'de ferdî dirimlik vergisi kısaca yüzdelik 20 seviyesinde bulunmasına rağmen, firmalar düşüncesince kurumsal dirimlik vergisi yüzdelik sıfır

Yaklaşık 53,2 kilometrekare bölgeye erbap 65 bin sözü geçen Bermuda adasında ise kurumsal dirimlik vergisi, kapital çıkar vergisi, alışveriş vergisi, ek bedel vergisi ve kapital nakil vergisi uygulanmıyor. Adada elden çalışanlardan ihsan alınıyor. İngiltere'nin önde mevrut gazetelerinden Guardian, hanuman ayında Google'ın Bermuda'da üstünden kısaca 30 bilyon paunt kar elde ettiğini öne sürmüştü. Yine bire birlikte haberde İngiltere'de iktidarda bulunan Muhafazakar Parti üyelerinin Bermuda'nın AB'nin “kara listesinden” çıkarılması düşüncesince dalan yaptığını kanıt edilmişti.

Kaynak: AA