ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, anayasanın geçici 15. maddesinin kaldırılması üzerine yapılan suç duyurularıyla ilgili başlatılan soruşturmayı yürütmek üzere savcı Murat Demiri görevlendirdi. Yaklaşık 7 ay önce başlayan süreçte görevlendirmenin seçimlere iki ay kala yapılması tartışma yarattı. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, sürecin gecikmesini eleştirirken eski YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, Bu son bir hamledir ve seçim yatırımıdırdedi. Savcı Demir ise “döneme ait darbe emri verenler ile tüm sorumluların soruşturma kapsamında olduğunu” ifade etti.

12 Eylülden hesap sorulacağıiddiası, 12 Eylül 2010da yapılan anayasa değişikliği referandumu sürecinin tartışmalı konularından birisiydi. Paketin referandumda kabul edilerek anayasanın geçici 15. maddesinin kaldırılması üzerine savcılıklara yüzlerce suç duyurusu yapıldı. Bunun üzerine özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği 17 Eylül 2010da başlattığı soruşturmayla ilgili 6 Kasımda görevsizlik kararı verdi. Kasımdan bu yana başsavcılığın masasında unutulan dosya, seçimlere yaklaşık 2 ay kala anımsandı. Başsavcı İbrahim Ethem Kuriş, yaklaşık 3 bin suç duyurusu üzerine yaptığı inceleme sonucunda Demiri soruşturmasıyı yürütmek üzere görevlendirdi. 12 Eylül 1980 askeri darbesini gerçekleştiren dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren ile kuvvet komutanları emekli Orgamiral Nejat Tümer ve emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya, ağırlaştırılmış müebbetle soruşturulacak.

‘Darbe emri veren soruşturmada’

Soruşturmayı yürüten savcı Murat Demir 12 Eylüle ilişkin çok fazla şikâyet olduğunu belirterek O döneme ait sorumlu polis, asker, yönetici ve darbe emrini veren kişiler soruşturma kapsamında değerlendirilecektir dedi.

‘Neden bu kadar bekledi?’

CHP’li Hamzaçebi, anayasa değişikliğinin 12 Eylül 2010da yürürlüğe girdiğini anımsatarak,Bir zamanlama, özel bir plana mı dayanıyor bilemiyorum ama aylardır başlayabilecek olan bir süreç daha yeni başlamaktadırdedi. Tarhan da “Zamanlaması çok ilginç, çünkü 12 Eylülden sonra herkes beklenti içindeydi. O günden bu yana süre de yeterliydi. Ama bu geciktirildi. Bu tür bir siyasi yöntem bulundu ve düğmeye basıldıdeğerlendirmesini yaptı.