Türk sporunda son dönemde giderek artan doping olayları için yasal değişikliğe gidilerek, dopingli sporcular ile buna göz yuman antrenörlere 3 yıl hapis cezası verilmesi istendi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal tarafından hazırlanarak TBMM’ye sunulan kanun teklifi ile, 6222 sayılı ‘’Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi’’ başlıklı yasaya yeni bir madde eklenmesi isteniyor. Gazeteport’un haberine göre, doping yaptığı belirlenen sporcunun 4 yıl müsabakalardan men ve 1-3 yıl arasında hapse mahkum edilmesi öneriliyor. Aynı cezanın dopinge göz yuman antrenör, kulüp doktoru ve diğer sağlık personeli hakkında da uygulanması isteniyor.

DOPİNGTE BÜYÜK ARTIŞ

2020 olimpiyat seçmelerinde de üzerinde en çok durulan doping konusunda, Avrupa şampiyonu atlet Nevin Yanıt, doping nedeniyle 2 yıl müsabakalardan men edildi.

2012’de dopingli sporcu sayısı 25 olurken, bu rakam 2013’ün ilk altı ayında 120’ye yükseldi. Dopingde rekor 48 sporcu ile atletizmde oldu, ikinci sırada ise 40 halterci yer aldı.

Gençlik Spor Bakanı Suat Kılıç’ın bakanlık döneminde, dopingdeki artış dikkat çekiyor. Atletizm, halter ve tarihi Kırkpınar güreşlerine kadar uzanan doping olaylarına, bisikletçiler de eklendi. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet turu şampiyonu Türk sporcu da dopingli çıktı.

Mersin’deki Akdeniz Oyunlarında ise halter ve atletizm milli takımında yer alan 11 sporcunun numuneleri dopingli sonuç verdi ve bu sporcular, kadrodan çıkarıldı. Kırkpınar’da ise, başpehlivanlar da dahil 8 sporcuda yasaklı maddeye rastlandı.