Don vuran bağlara ceketini asarak dikkat çekti


CUMHURİYET Halk Partisi'nden (CHP) son genel seçimde Manisa milletvekili adayı olan ancak seçilemeyen ziraat mühendisi Mustafa Başgülşen, don olayı nedeniyle zarar gören üzüm bağlarını gezip, üreticilerin yaşadığı mağduriyeti dikkat çekmek için bağlara ceketini astı.

Manisa'da don olaylarından zarar gören bağlar çiftçinin belini büktü. Manisa'nın Alaşehir, Sarıgöl, Ahmetli, Şehzadeler ve Yunusemre ilçelerindeki bağlar 28 Mart gecesi yaşanan dondan büyük zarar gördü. Ziraat Mühendisi Mustafa Başgülşen, ilginç bir yöntemle don olayından zarar gören üreticilerinin sıkıntısına dikkat çekti. CHP Ahmetli İlçe Başkanı Kamuran Keskin, çiftçiler ve partililerle birlikte bağları dolaşan Başgülşen, ceketini asarak farkındalık yaratmaya çalıştı. Başgülşen,'Sigortanın dekar başı ücreti yüksek olduğundan bir çok çiftçi sigorta yaptıramadan bu don olayına yakalandı. Çaresiz durumdalar. Bir an önce hükümet ve bakanlık açıklama yaparak çiftçilerin yüreğine su serpmeli. Çiftçilerin zararının karşılanmasının haricinde devlet olarak mikro ve makro önlemler alınmalıdır. Bu zarar sadece çiftçiyi değil, dünya çapında meşhur olan üzümümüzün rekolte azlığından dolayı devleti de ilgilendirir' dedi.

Aynı zamanda çiftçi olan CHP Ahmetli İlçe Başkanı Kamuran Keskin de ilçelerindeki tek geçim kaynağının tarım olduğunun altını çizip, bir an önce mağdur çiftçilere gereken desteğin yapılmasını istedi.

45 bin üreticinin toplam 8 bin dekar alanda üretim yaptığı Manisa'daki üzüm bağlarından 28 Mart'ta yaşanan don olayı nedeniyle Alaşehir, Sarıgöl, Ahmetli, Şehzadeler ve Yunusemre ilçelerinde yüzde 50 ile 80 arasında değişen zarar meydana gelmişti.
Sarıgöl ve Alaşehir'deki bağlarda don zararı


Vehbi SARIHAN/SARIGÖL (Manisa), (DHA)- MANİSA'nın Sarıgöl ve Alaşehir ilçelerinde bu gece hava sıcaklığın sıfırın altında 2 dereceye kadar düşmesi, üzüm bağlarına zarar verdi.

Sarıgöl ve Alaşehir'de dün gece sıfırın altında 2 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı, dona neden oldu. Alaşehir'de erkencil üzüm bağlarında yüzde 40-50, çekirdeksiz sultaniye üzümü bağlarında ise yüzde 30-40 oranında zarar yaşandı. Sarıgöl'de ise inceleme sonrası kesin rakamların açıklanacağı belirtildi.

Sarıgöl Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Toy ile bağlarda inceleme yapan Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, 'Üzüm bağ alanlarında alan zarar tespit çalışmalarına başladık. İlçemizin Sığırtmaçlı, Tırazlar, Çanakçı ve Ahmetağa mahallelerindeki üzüm bağlarında don zararı var' dedi.

İKİ İLÇEDE DAHA DON ZARARI

Manisa'nın Sarıgöl ve Alaşehir ilçelerinin dışında Şehzadeler ile Saruhanlı ilçeleri de don zararı olduğu belirtildi. Geçen yıl Nisan ayında, bu yıl ise 18 Mart'ta dondan büyük zarar gören üreticiler, yine aynı dertten sıkıntı yaşadı. Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, bağlarda yüzde 100'e varan don hasarın olduğunu söyledi. Çiftçilerle birlikte bağları inceleyen Kaçire, '18 Mart'ta yaşanan don olayıyla ilgili yapılan tespitte yüzde 60-70 oranında bir hasar vardı. Bugün artık yüzde 100'e çıktığını görüyoruz. Önümüzdeki akşamlarda da don olabileceği düşünülüyor. Devletimizden büyük bir destek bekliyoruz' dedi. Bağları dondan korumak için uygulanan fıskiye ve örtü sisteminin maliyetinin çok yüksek olduğunu söyleyen Kaçire, çiftçilere sigorta yaptırmaları için çağrı yaptı. Ancak sigorta primlerinin yüksek olduğunun da altını çizdi.

Üzüm üreticisi Mücahit Kaya ise üç yıldır zor durumda olduklarını söyledi. Tarsim sigortasının yüksek olduğunu ve bu yüzden sigorta yaptıramadığını belirten Kaya, 'Bağımda yüzde 80 zarar var. Sigorta da yok. Devletimizden destek bekliyoruz. Geçen yıl yardım ettiler, inşallah bu yıl da yardım ederler' dedi. Geçimini tarımla sağladığını söyleyen Murat Malta ise 'Çok mağdur olduk. Gece hava eksi üç derecelere indi. Biz donla yaşamaya alıştık. Devletimizden yardımlarını bekliyoruz. Şuanda ikinci kez bağları don vurdu. Geçen yıl gibi destek verirsin, borç ertelemesi yapılsın' diye konuştu.

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur da dondan zarar gören bölgelerde inceleme yaptı. İncelemelerin sürdüğünü belirten Okur, 'Saruhanlı'da 110 bin dekar arazide Sultani cinsi Üzüm bağı ekili. Bazı alanlarda yüzde 50 ila 80, bazı yerlerde ise yüzde 15 ila 20 oranında don hasarı gözlemledik' dedi.

Alaşehir'in Killik, Yeşilyurt, Caber, Fakılı, Ilgınköy, Çakırcaali, Sobran, Subaşı, Üzümlü, Hacıaliler ve Badınca mahallelerinde don zararının görüldüğünü belirten Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk de, 'Üreticiler olarak hala daha sigorta bilincine tam olarak ulaşamadık. Devlet sigorta ücretinin yüzde 50'sini ödüyor. Buna rağmen hala sigorta yaptıran üretici oranımız yüzde 55 civarlarında. Sigorta yaptırtmayan üreticilerimiz için yapılacak bir şey yok. Her yıl aynı sıkıntıları yaşıyoruz. Tüm üreticilerimizin mutlaka sigorta yaptırtması gerekir. Bu gece de don olayı bekleniyor. Özellikle damlama sistemi olan üreticilerimiz damlamalarını açmalarında yarar var' dedi.Kayısıda ürün dondu


Mikail PELİT/MALATYA, (DHA) MALATYA'da hava sıcaklığı sıfırın altına düşerken kayısıda büyük zarar oluştu.

Erken çiçeklenen kayısı bahçelerinin bulunduğu Battalgazi ve baraj kenarı, Tohma boyu ve Baskil’den zirai don haberleri geldi. Don olayının etkili olduğu Çarşamba gecesi sıcaklıklar merkezde sıfırın altüında 2.7 , Battalgazi’de ise yine sıfırın altında 2.6 olarak ölçülürken erken çiçek açan bahçelerde ciddi hasarlar oluştu. Saat 01.00’den sonra bulutların dağılarak havanın açılmasıyla sabaha karşı don yaşandığı kaydedildi. Gece Malatya’nın diğer ilçelerde hava sıcaklıkları şöyle ölçüldü:

Arapgir -4.2, Arguvan -3.7, Darende -3.9, Balaban -7.8, Doğanşehir -4.1, Hekimhan -5.3,

Kulucak -7.3, Pütürge -3.9, Yazıhan -1.6.

Nevşehir'de meyve ağaçlarını don vurdu


Sinan KORKMAZER/NEVŞEHİR, (DHA)- NEVŞEHİR merkez ve ilçelerinde dün gece etkili olan don olayı, çiçek açan meyve ağaçlarını vurdu.

Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, il genelinde iki hafta önceki don olayından erken çiçiklenen badem ve kayısı ağaçlarının zarar gördüğünü söyledi. Yılmaz, bademde yüzde 40, kayısı da ise yüzde 60 civarında zarar olduğunu söledi. Yılmaz, dün geceki don olayından ise çiçek açan tüm meyve ağaçlarının olumsuz etkilendiğini, yeni oluşan zararın ise birkaç gün içerisinde kesinlik kazanacağını ifade etti. Ocak ayından itibaren mevsim normalleri veya üzerindeki hava sıcaklıklarından dolayı badem ve kayısı ağaçlarında hızlı gelişim yaşandığını belirten Yılmaz, bu nedenle de çiçeklenme döneminin erken başladığını söyledi. İl genelinde 11 bin dekar alanda kayısı, 5 bin dekar alanda ise badem ağaçlarının bulunduğunu kaydeden Yılmaz, 'Bademde yüzde 40, kayısı da ise yüzde 60 civarında zarar oluştu. Ardından maalesef dün yine don olayı oldu. Bundan üzüm hariç diğer meyvelerin etkileneceğini düşünüyoruz. Ne kadar etkilendiklerini ise 3-4 gün içerisinde tespit edebiliriz' dedi.

Kaynak: DHA