Yeni annelerin uykusuz geceleri ve lohusalık sendromlarını düşününce bu sonuç şaşırtıcı gelebilir ancak yeni bir araştırmaya göre doğum yapmak kadınları ilerleyen yaşamlarında daha zeki hale getiriyor. 12 bin hastanın MR görüntülerine dayandırılan araştırma doğum yapan kadınların, hiç doğum yapmamış kadınlara oranla beyinlerinin daha genç olduğunu söylüyor.

Hatta orta yaşlarda bile beyinleri 6 ay daha genç kalan annelerin daha fazla doğum yapması zekayı pozitif yönde etkiliyor. Yani her çocukta beynin gençleşme oranı artıyor. Uzmanlar bunun sebebinin hamilelikte salgılanan östrojen hormonu olduğunu veya hamileliğin bağışıklık sistemini güçlendirerek beyni etkilediğini düşünüyor.doğum zekayı nasıl etkiliyor

Kayseri'de Büyükşehir Meclisi toplandı Kayseri'de Büyükşehir Meclisi toplandı

Oslo Üniversitesi'nden Dr. Ann-Marie de Lange, "Nasıl yaşlandığımızı etkileyen faktörlere bakıldığında çocuk sahibi olmanın fark yarattığını görüyoruz. Hamilelik ve doğuma bağlı hormon ve bağışıklık faktörleri kadınların beyin yaşlanmasına karşı pozitif etkiye sahip gibi görünüyor." diyor.

Araştırmada yaş ortalaması 54 olan orta yaşlı kadınların beyin MR'ları incelendi. Bu kadınların 9 bin 500'den fazlası anneydi. Araştırma sonucunda anne olanların beyinlerinin biyolojik olarak 6 ay kadar daha genç olduğunu gördüler.

https://www.sozcu.com.tr