GAZİANTEP

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tancan, Gaziantep Ticaret Odası Konferans Salonunda düzenlenen "Güneydoğu Enerji Forumu"nda, 2016 sonu itibarıyla Türkiye'nin birincil enerjideki toplam arzının 135 milyon ton petrole eş değer olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bu alandaki enerjinin yüzde 24'ünü yerli kaynaklardan karşılayabildiğine işaret eden Tancan, dışa bağımlılığın azaltılması konusunda geçen yıl "Milli Enerji ve Maden Politikası"nın belirlendiğini ve bu alanda önemli çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Enerjideki yüksek oranda dışa bağımlılığın kabul edilemeyeceğine dikkati çeken Tancan, şöyle konuştu:

"Gerek iletim, gerekse dağıtımdaki çalışmalar belirli bir program çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Mesela şu an elektrik dağıtımında üçüncü tarife dönemindeyiz. 18 milyar liralık dağıtım alt yapısında yatırım gerçekleştirilecek. Bu 2016-2020 yıllarını kapsıyor. 12 milyar liralık da iletim yatırımı yapılmakta. 2016 ve 2017'de bu yatırımların kendi yıllarına düşen miktarları çok şükür gerçekleştirildi, herhangi bir aksama olmadı. Bunun neticelerini iletimde de dağıtımda da almaya başladık. Ama bu dönemin bitmesine önümüzde 3 yıl daha var. O yıllarda da herhangi bir aksamaya mahal vermeden yatırımlara devam etmek istiyoruz."

Önceki yıllarda kış aylarına girerken doğalgaz arzında sıkıntılar yaşandığını hatırlatan Tancan, "Malum kış aylarına giriyoruz. Önceki yıllarda çeşitli sıkıntılar yaşanmıştı. Bu sıkıntıların kaldırılmasına yönelik, hem atılan adımlar hem de atılacak olan adımlar çözüm oldu diyebiliriz. İnşallah çok büyük bir sıkıntı olmazsa bu kış doğalgaz arzında bir sıkıntı yaşamayı beklemiyoruz." diye konuştu.

Muhabir: Kerem Kocalar

Kaynak: AA