Almanya'nın başkenti Berlin'de yaşayan Iğdırlı Yakup Yılmaz'ın çantadaki 1 kilo 110 gram altın ve 3 bin 500 euro polise teslim  etmesi takdir gördü. 

Alman televizyon kanalları ve gazeteler röportaj yaptıkları Yakup  Yılmaz'ın tavrının takdire şayan olduğunu vurguladılar.

57 yaşındaki Yakup Yılmaz AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık  180 bin lira değerindeki altın ve parayı polise teslim etmesinin ardından hem  Alman medyasından hem de sosyal çevresinden övgüler almasının kendisini mutlu  ettiğini ifade etti.

1992 yılında Almanya'ya geldiğini ve 10 yıl önce geçirdiği bir kaza  nedeniyle çalışamaz raporu olduğunu anlatan Yakup Yılmaz böyle bir davranışta  bulunmanın vatandaşlık görevi olduğunu vurguladı.

Yakup Yılmaz  27 Temmuz günü Neukölln ilçesinin merkezinde bulunan  banka binasının karşısındaki banklarda dinlenmek amacıyla oturduğu esnada altın  külçelerinin olduğu çantayı gördüğünü belirterek olayı şöyle anlattı:

''Geçen hafta 27’sinde ben burada dinleneyim diye bankın üzerinde  oturuyordum.  Aradan fazla zaman geçmeden bir karı-kocanın yerde bir çantaya  ayaklarıyla dokunduklarını gördüm. Hatta benim içinden geçti, bunlar ne yapıyor,  bomba falan olabilir, ya patlarsa diye. Çünkü olabilir. İnsanın aklına her şey  geliyor. Kadın çantayı açtı ve kağıt çıktı içinden. Sağına soluna bakarken içine  bir daha daldı. Bir kimlik çıktı. Ben kimliği görünce bunu sahibi bellidir dedim.  O bayan ile erkeğe götürün polise teslim edin dedim.  Zannedersem beni  anlamadılar.  El işaretiyle ver bana ben götüreyim dedim. Aldım doğrudan  yakındaki polis karakoluna götürmek istedim. Giderken çantayı kontrol ettiğimde  bir sürü evrak vardı. Daha sonra bir zarf gördüm. Zarfın ağzı kapalı. Açınca para  gördüm. Kapattım. Kese kağıdına sarılı ağır bir şey gördüm. İlk önce bozuk paradır dedim. Bu iş sahibidir para bozdurmaya gelmiştir diye içimden geçti.   Açtığımda altınları gördüm. Karakola girerek çantayı teslim ettim.''

Polise çantayı teslim ettiğinde polislerin altınları ve parayı gördüklerinde şakalaştıklarını da dile getiren Yılmaz, ''Hepsi için tutanak  tuttular.  1 kilo 110 gram altın, 3 bin 500 euro para,  8 adet gümüş eski para  vardı.'' diye konuştu.

Yılmaz daha sonra çanta sahibinin karakola gelip paralarını ve  altınlarını aldığını öğrendiği kaydetti.

"3 ay önce de cüzdan buldum"

Böyle bir davranışı kimseden herhangi bir beklentisi olmadan sadece insanlık görevi olduğunu için yerine getirdiğini kaydeden Yılmaz aldığı güzel  övgüler nedeniyle gururlandığını vurgulayarak şunları kaydetti:

''Beni gören Türkler ve Almanlar bu olaydan dolayı kutluyorlar. Bazı  Türk arkadaşlarım bana sarılıyorlar, 'sen bizim gururumuzsun, bize karşı ön  yargıları kırmışsın' diyorlar. Anlasınlar ki bizler düşündükleri gibi değiliz. Bu  parayı bulduğumda bir an olsun kalbim kaymadı. O benim değildi. Onu ben hak  etmemişim. O parayı ben çalışıp kazanmamışım. Önce para sahibini düşündüm. O  adamın durumu ne? Yaşlı bir adam, kriz mi geçirdi? Herkes için geçerlidir.  Kaybetmek zordur. İnsan kaybetti mi bir şeyini gider gelir o kaybettiği yerin  etrafında döner. Olmadığını bildiği halde yine döner. Bunları göz önüne olarak o  adamı düşündüm. Almanların da bakış açısı değişti. Gelip beni tebrik ettiler.  Neden verdin diyenler de var. Ama onlara kulaklarım kapalı. Ben onlar için  yaşamıyorum. Bunun hesabını verecek olan benim.''

Yakup Yılmaz çantayı kaybeden şahsın henüz kendisini aramadığına  işaret ederek, ''Adam kimlikten gördüğüm kadarıyla yaşlı birisiydi. Belki de şoka  girdi bilemiyorum.  Bir kuru teşekkür tabii ki beklerim.'' dedi.

3 ay önce de cüzdan bulduğunu ve aynı şekilde  polise teslim ettiğini  anlatan Yakup Yılmaz, ''Aynı şekilde polise verdim. Çok miktarda para yoktu.  Benim için küçük de aynıdır büyük de aynıdır. Polis sahibine ulaştırdı .  Sahibiyle  buluştuk ve bana teşekkür etti.'' diye konuştu.

Almanya'da yasalara göre bir kişi bulduğu altın gibi değerli eşyaların  yüzde 3'ünü devletten talep edebilir.

AA