Selin Asker - soL
AKP’nin operasyon davalarından biri olan ve tartışmalı delillerine rağmen ağır hapis cezalarıyla sonuçlanan Devrimci Karargah davasının gerekçeli kararı açıklandı. 2,5 yıl süren ve beş ayrı dosyanın birleştirilmesi sonucu sanık sayısı 75'i bulan davanın gerekçeli kararı da, dava boyunca çürütülen deliller üzerine kuruldu.

O mütalaa 
‘gerekçe’ oldu
İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi geçtiğimiz gün açıkladığı 328 sayfalık gerekçeli kararında ilk olarak savcılığın iddianamesine ve mütalaasına yer verdi. Mütalaada yer alan “Che resimleri, sol ideolojik resimler bulundurmak”, “Demokratik Dönüşüm dergisinde çalışmak", “Örgüt yöneticisi gibi davranmak”, "Orhan Yılmazkaya anmasına katılmak", “IMF’yi protesto etmek”, “Duruşmaları izlemek” gibi akıldışı suçlamalara mahkemenin de iştirak etmesi ve gerekçeli kararında bu skandal “delillere” yer vermesi verilen cezaların hukuksuzluğunu tekrar göstermiş oldu.

Mahkemeden 
itiraf gibi karar
Mahkemenin 6 yıl 3 ay hapis cezası alan Baha Okar’a ilişkin verdiği karara sunduğu gerekçeler, yaşananların vehametini gösterdi. Okar’ı “PKK kamplarında eğitim almak” ile suçlayan mahkeme, açıkladığı gerekçede şu ifadelere yer verdi: “Sanık her ne kadar üzerine atılı suçlamayı kabul etmemiş, Türkiye’den hiç ayrılmadığına dair tanık delilleri ve o dönemlerde sigortalı olduğuna dair belgeler göstermiş ise de örgüt mensuplarının PKK tarafından eğitildiği tespit edilmiştir.”

Avcı’ya ‘vicdani 
kanaat’ cezası
Eskişehir Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’ya verilen “örgüte yardım ve yataklık”, “yargıyı etkilemeye teşebbüs” cezasına ilişkin gerekçede ise ağırlıklı olarak Haliçte Yaşayan Simonlar kitabından alıntıların yer alması dikkat çekti.

‘Yardım ve yataklık’
Avcı’nın yazdıklarından ötürü davaya eklendiğine işaret edecek ölçüde kitaba yer veren mahkeme, “örgüte yardım ve yataklık” suçlamasına ilişkin gerekçesini ise “vicdani kanaat” olarak açıkladı. Mahkeme, “SDP içerisindeki bağlantılara ulaşamadığı bu nedenle vicdani kanaatini kullandığı” şeklinde skandal ifadeleriyle verilen cezaya somut hiçbir delil bulunamadığını da açıklamış oldu.

Sol Haber