Ankara 10. Asliye Ceza Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Genel Sekreter Yardımcısı Nadir Alpaslan`a, idari yargı kararını uygulamayarak `görevde yetkiyi kötüye kullanmak` suçundan 6 ay hapis cezası verdi. Ceza ertelenmedi ancak paraya çevrildi.

2003 yılında Ali Elgin isimli bürokrat, Kültür Bakanlığı Özbekistan Taşkent Kültür Müşaviri görevini sürdürürken, Kültür ve Turizm bakanlıkları birleşti. Birleşmeyi sağlayan yasa uyarınca her iki bakanlığın personelinin eşdeğer kadrolara atanması hükmüne yer verildi. Elgin, Araştırma Planlama Koordinasyon uzmanı olarak atandı. Elgin, bu kararın iptali için Ankara 12. İdare Mahkemesi`ne dava açtı.

Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vererek Elgin`in uygun kadroya atanmasına karar verdi. Ancak bu yargı kararı o dönemde Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı görevini sürdüren Nadir Alpaslan tarafından yerine getirilmedi ve Elgin`i Ardahan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü`ne atadı. Bu nedenle Elgin, `idari yargı kararını uygulamayarak görevde yetkiyi kötüye kullanma` suçlamasıyla Ankara 10. Asliye Ceza Mahkemesi`nde dava açtı.

Mahkeme 03 Mayıs 2011 tarihinde verdiği kararında, Alpaslan`ı 6 ay hapis cezasına çarptırdı. CMK`ya göre 2 yıldan az hapis cezaları erteleniyor. Ancak mahkeme Alpaslan`ın cezasını ertelemedi. Ertelememe gerekçesi olarak da mahkeme şunları belirtti: `Sanığın geçmişteki hali, suç işleme hususundaki eğilimi ve işlediği suçtan dolayı katılanın mağduriyeti gibi gerekçeler birlikte değerlendirilerek cezasının ertelenmesine yer olmadığına...`

Radikal