ANKARA - ERDAL ÇELİKEL

İvedik Organize Sanayi Bölgesi (İvedik OSB) Başkanı Hasan Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle Ar-Ge kavramının toplumun her kesimi tarafından iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'de üretilen mallardaki ithal girdi oranının yüzde 82 olduğuna işaret eden Gültekin, "Ekonomimizi sadece ithalat yaparak değil, ham maddeyi ve ara malını da kendimiz üreterek büyütmeliyiz." diye konuştu.

Bu yılın 3. çeyreğinde yüzde 11,1'lik ekonomik büyüme sağlandığını hatırlatan Gültekin, hükümetin son bir yıldır hayata geçirdiği reform paketlerinin yatırım, üretim ve yeni iş kurmada itici güç olduğunu, bunun da çift haneli büyümeyi beraberinde getirdiğini bildirdi.

Ekonomik büyümede bu yıl elde edilen birikimlerin 2018'in ikinci yarısına kadar sürebileceğini ifade eden Gültekin, bu nedenle gelecek yıl büyüme anlamında bir sıkıntı yaşanmasını beklemediğini dile getirdi.

"KGF'nin büyümeye etkisi yadsınamaz"

Gültekin, Kredi Garanti Fonu (KGF) desteklerinin büyümeye etkisinin göz ardı edilemeyeceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra ekonomide bir daralma oldu ama kimse bunu yadırgamadı. Bu dönemde Türkiye'ye ilişkin olumsuz bir algı yaratılmaya çalışılmasına karşın reel sektör bir müddet beklemede kalarak bunu geçiştirdi. Devletin 2017'deki destekleri sanayiciyi motive etti. Geçen yıl tek vardiya bile işçi çalıştıramıyorduk, bu yıl çift vardiyaya geçtik. Dolayısıyla 2017'de devletin destekleriyle sanayi üretimi büyük bir ivme kazandı. Bugün bunların meyveleri alınıyor."

Önümüzdeki dönemde KGF destekleri kullandırılırken stratejik ürün üretiminin dikkate alınacak olmasının memnuniyet verici olduğunu dile getiren Gültekin, KOSGEB'in de benzer bir yaklaşım içinde bulunduğunu söyledi. Bu tip ürünleri Ar-Ge faaliyetlerinde bulunan firmaların üretebileceğini belirten Gültekin, "Ar-Ge teşvik edilmeli. İnsanları inovasyona ve Ar-Ge'ye yönlendirmek çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA