ADANA - İBRAHİM ERİKAN

Ülfet Eğitim ve Dayanışma Derneği, Milli Eğitim Bakanlığıyla imzaladığı protokol kapsamında, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Adana'ya gelen yaklaşık 200 Suriyeli öğrenciye okula dönüştürdükleri dernek binasında yüksek standartlarda eğitim veriyor.

Dernek yönetimi, Seyhan ilçesi Karasoku Mahallesi'ndeki binalarını, Suriyelilerin eğitim almaları ve savaş bittikten sonra ülkelerine dönerek orada hizmet verebilmeleri için okula dönüştürdü.

Milli Eğitim Bakanlığıyla yapılan protokol kapsamında hizmet veren okulda, ilkokul ve lise çağındaki yaklaşık 200 Suriyeli öğrenci eğitim alıyor.

Okulda, ülkelerindeki derslerin yanı sıra Türkçe de öğrenen Suriyeliler, ders dışında da masa tenisi ve satranç gibi oyunlar oynayabildikleri alanda vakit geçirebiliyor.

Kütüphane ve mescit gibi bölümlerin de bulunduğu okulda, 11'i Suriyeli 15 öğretmen görev yapıyor.

Dernek Başkanı Gazi Kılıçparlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okullarındaki yaklaşık 200 Suriyeli'nin yarısının ilkokul, diğer yarısının lise çağındaki öğrencilerden oluştuğunu söyledi.

Öğretmenlerin ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığını vurgulayan Kılıçparlar, "Suriyelilere yardım çalışmalarının daha sosyal içerikli olması konusunda düşünceye sahibiz. Suriyelilerin eğitilmesinin öncelikli olduğunu düşünüyoruz. Maalesef bu konuda biraz gecikmişliğimiz vardı. Suriyelilere çadır, battaniye yardımı boyutundan eğitim boyutuna, sosyal alanda işlerin yoğunlaştırılması konusunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile temaslarımız oldu. Bu çerçevede Geçici Eğitim Merkezi olarak protokol imzaladık." diye konuştu.

Kılıçparlar, çocukların Türkiye'deki öğrencilerle aynı seviyede eğitim aldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Çocuklarımız sportif etkinlikten kültürel aktivitelere kadar neler yapması gerekiyorsa birlikte yapsın istiyoruz. Bu konuda derneğimizin tüm çalışma alanlarını Suriyeli çocuklarımıza da açtık. Mesela ilkokul çağındaki çocuklara vermiş olduğumuz bir değerler eğitimi. Bunun aynısını Suriyeli öğrencilerimize de vermeye çalışıyoruz. Bu projemizin kitaplarını Arapçaya çevirdik, kaynaklar üzerinden çocukların 'karakter eğitimi' çalışmasını yürütmeye çalışıyoruz."

Öğrenciler eğitimlerden memnun

Suriye'nin Halep kentinden yaklaşık 4 yıl önce Adana'ya gelen lise son sınıf öğrencisi Ahmet Acem de Türkiye'ye ilk yerleştiklerinde sadece Arapça bildikleri için zor zamanlar yaşadıklarını anlattı.

Acem, sonrasında Adanalılarla kaynaştıklarını belirterek, "Okullarda Suriye'deki dersleri alıyoruz, ayrıca bir de Türkçe dersleri alıyoruz. Şu anda da Türkiye'de çok güzel yaşıyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da özellikle teşekkür ediyoruz. Ben inşaat mühendisi olmak istiyorum. Liseyi bitip üniversiteye gideceğim mühendis olacağım inşallah. Savaş bittiği zaman Suriye'ye dönüp burada aldığım ilime orada devam edeceğim. Suriye'ye geri dönüp vatanımda kırılan dökülen her şeyi yeniden yapacağım." şeklinde konuştu.

Türkiye'ye 2013'te Suriye'nin Münbiç şehrinden gelen sığınmacılardan Abdulbaki Yasin de okulda aldığı eğitimden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Türkiye'ye hizmet etmek istiyorum. Buradaki eğitim sistemi Suriye'den daha iyi. Bizimle çok iyi ilgileniyorlar." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA