COX'S BAZAR - Bekir Bektaş/Ömer Ürer

Myanmar'ın Arakan (Rakhine) eyaletindeki şiddet olaylarından kaçan ve ölümden kurtuluş yolunu, büyük riskler alarak yasa dışı şekilde Bangladeş'e girmekte arayan Arakan Müslümanları, gelmeyi başardıkları Bangladeş'in Cox's Bazar şehrinde bir süre gizlenmek zorunda kalıyor.
Arakan'dan birkaç gün önce Bangladeş'e kaçan ve Cox's Bazar'ın gözden uzak bir mahallesindeki bir tavuk çiftliğine sığınan 4 Arakanlı kadından oluşan bir grup akraba ise yaşadıkları zorlukları anlatabilmek için kaldıkları derme çatma yapının kapısını Anadolu Ajansı'na açtı.
Yaklaşık 5 metrekarelik bir alanda 4 kadın, biri 3 diğeri ise 6 yaşında iki çocuğun yaşadığı derme çatma yapı, bölgedeki Kutupalong ve Leda sığınmacı kamplarındakilerden çok farklı görünüm çizmiyor.
Arakan'da yaşadıklarını ve kaçış hikayelerini AA muhabirine anlatan Kumsuma Khatum, ''Bize ne yiyecek veriyorlardı ne de başka bir şey. Gitmek ya da ölmekten başka çaremiz yoktu. Bir süre kalmayı denedik. Ama kocamı öldürdüler. Ben de ya kalıp 3 yaşındaki oğlumun kocam gibi ölmesini izleyecektim ya da kaçacaktım. Ben oğlum için kaçmayı tercih ettim'' dedi.
69 yaşındaki Feruza Bagum ise Arakan'da çocukların kaçırıldığını, genç erkekler ve yaşlıların hapsedildiğini ya da öldürdüğünü, kadınlara ise tecavüz edildiğini belirtti. Feruza Bagum, kendilerinin kaçarak kurtulduklarını ancak geride kalanların aynı tehlikelerle yaşadıklarına dikkati çekti.