ANKARA - ZEHRA AYDIN

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Simülasyon Merkezi eğitimlerinden mesul AFAD Eğitmeni Emel Sonkaya, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, eğitimlerde katılımcıları, facia öncesi, hatırat ve daha sonra yapılması gerekenler dair bilgilendirdiklerini söyledi.

Sonkaya, anne sınıfından darülfünun öğrencisine denli gelişigüzel gözyaşı grubundan öğrenciye pedagoji bilimi verdiklerini, pedagoji bilimi verdiklerinin yüzdelik 90'ını meslek gruplarının oluşturduğunu, gelişigüzel sene kısaca 500 okulu merkezde ağırladıklarını anlattı.

AFAD Deprem Simülasyon Merkezinin ziyaretçilerinin çoğunluğunu ilköğrenim çağındaki evlatların oluşturması nedeniyle ayrı ayrı pedagoji bilimi şekilleri benimsediklerini kaydeden Sonkaya, evlatların ufkunu açmak, zihinlerinde 'sağlam yapı yıkılmaz' anlayışını somutlaştırmak düşüncesince etkileşimli yollar kullandıklarını tabir etti.

Bir aşırı pop oyunu toy açılacak Afet Farkındalık Merkezi düşüncesince baştan kurguladıklarını özetleyen Sonkaya, 'Popüler oyunları facia eğitimleri düşüncesince kurguladık. Hem yetişkinler ve çoluk çocuk aynı zamanda kollar eğlenerek öğrenecekler. Çünkü afete tedbir kültürünün yaygınlaştırılması ortak süreçtir ve bu süreçte dört başı mamur ekin öğelerinin kullanılması gerekmektedir. Zaten halihazırda Deprem Simülasyon Merkezinde dört başı mamur bu şekilleri kullanıyoruz ve kalburüstü olduğunu, okullarımızın harekete geçtiklerini görüyoruz.' sanarak konuştu.

'Keloğlan ile harf çözmeye çalışacağız'

Sonkaya, uyarladıkları oyunlara bağlı şunları kaydetti:

'Evden kaçış oyunları ve Survivor şekli oyunları da toy kurulacak Afet Farkındalık Merkezi düşüncesince kurguladık. Yeni ve ayrı ayrı oyunlar da kurguluyoruz. Popüler oyunları ve pop kültürü de anadan görme kültürümüzü de kullanmaya çalışıyoruz. Mesela evden kaçış oyunlarında Keloğlan'la beraberce harf çözmeye çalışacağız. Deprem yapılmaksızın evvel hepsi hazırlıklarımızı tamamlayarak sarsıntı bittikten sonradan evden sakıncasız ortak biçimde çıkmaya çalışacağız.'

Kaynak: AA