MERSİN

Türkiye'de deniz kaplumbağalarının önemli üreme ve yaşam alanları arasında yer alan Mersin'in Anamur ilçesinde, kaplumbağaların kumsala yaptığı 88 yuva gönüllülerce korunuyor.

Anamurium Antik Kenti ile Mamure Kalesi arasındaki 13 kilometrelik kumsala, geceleri geç saatlerde çıkan kaplumbağalar yumurtalarını bırakmaya başladı.

Gönüllü olarak kaplumbağa yuvalarıyla ilgilenen ilçe sakinlerinden Ayşen Belpınar, şu ana kadar yapılan 88 yuvanın üstlerine kafes yerleştirip vatandaşlar için de uyarı tabelaları astı.

Belpınar, gazetecilere yaptığı açıklamada, 10 yıldır gönüllü olarak kaplumbağa yuvalarını koruma faaliyeti yaptığını söyledi.

Bu yıl havanın erken ısınmasıyla kaplumbağaların sahile çıkarak yumurtalarını bırakmaya başladığını anlatan Belpınar, "Yuva sayısı 88'e ulaştı. Yuvaların zarar görmemesi için gönüllü olarak çalışıyoruz. Herkesten duyarlılık bekliyoruz." ifadesini kullandı.

Belpınar, deniz kaplumbağalarının Anamur turizminin gelişimine önemli katkı sağlayabileceğini, koruma faaliyetlerinin ilgili kurumlar tarafından profesyonelce yapılmasını istediklerini söyledi.

Muhabir: Tahsin Ünlü,Mustafa Güngör

Kaynak: AA